Παράθυρο για ελληνο-γαλλικές συνέργειες στη βοοτροφία

Παράθυρο για την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής βοοτροφίας άνοιξε το 1ο Φόρουμ Ελληνογαλλικής Κτηνοτροφικής Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Ο χαμηλός βαθμός ανάπτυξης της ελληνικής βοοτροφίας, οι αδυναμίες οργάνωσής της, αλλά και οι μεγάλες δυνατότητες και τα περιθώρια που έχει συνάντησαν τις προοπτικές που προσφέρει η γαλλική βοοτροφία και τις πιθανές κοινές δράσεις που προτείνει για τη χώρα μας.

Η διοργάνωση του φόρουμ αποτέλεσε πρωτοβουλία της Γαλλικής Διεπαγγελματικής Ζώντων Ζώων και Κρέατος (INTERBEV), έγινε υπό την αιγίδα του Γαλλικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οργανώθηκε από την εταιρεία Sopexa Hellas. Ο γενικός διευθυντής της Interbev Υβ Μπερζέ (Yves Berger) και ο γενικός διευθυντής της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ζώντων Ζώων (FFCB) Ουγκ Μπελέρ (Hugues Beyler) παρουσίασαν αναλυτικά την κατάσταση του συγκεκριμένου τομέα στη χώρα τους και πρότειναν δράσεις που θα μπορούσαν να προσδώσουν νέα δυναμική στην ελληνική κτηνοτροφία.

Μάλιστα ο κ. Μπελέρ μίλησε και για τις αναδυόμενες αγορές βόειου κρέατος, όπως είναι η Τουρκία και ο Λίβανος, θέτοντας στο «τραπέζι» πιθανές συνέργειες. Ο Υβ Μπερζέ, ο οποίος πριν λίγες μέρες είχε επισκεφτεί και πάλι τη χώρα μας με αφορμή την έκθεση Meat Days, έδωσε πολύ αναλυτικά στοιχεία για τη λειτουργία της Interbev, προσφέροντας τεχνογνωσία και ιδέες στους Έλληνες παράγοντες που το τελευταίο διάστημα αναθερμαίνουν τις προσπάθειες για την ίδρυση Διεπαγγελματικής οργάνωσης κρέατος.

Το Meat Place στο επόμενο τεύχος του θα παρουσιάσει αναλυτικότερα στοιχεία από τη συγκεκριμένη συζήτηση.

 

Σημαντικές παρουσίες

Το Φόρουμ συγκέντρωσε το ζωηρό ενδιαφέρον πολλών παραγόντων. Αυτό υπογραμμίστηκε τόσο από τις παρουσίες στο πάνελ, όσο και από τους συμμετέχοντες. Ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ Δημήτρης Μελάς, άνοιξε την εκδήλωση παρουσιάζοντας τις πολιτικές της νέας ΚΑΠ, ενώ αναλυτικότερα στοιχεία παρουσίασε εκ μέρους της Διεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής του υπουργείου ο Βασίλης Καλαβρός. Ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ Ανδρέας Γεωργούδης και ο επίκουρος καθηγητής της Κτηνιατρικής του ΑΠΘ Γεώργιος Βαλεργάκης παρουσίασαν ιδιαίτερες πλευρές της ελληνικής πραγματικότητας, ενώ παραστατικά στοιχεία για τη σημερινή βοοτροφία έδωσε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Λευτέρης Γίτσας. Τέλος εκπροσωπώντας την Ένωση Αντιπροσώπων Κρέατος ο κ. Χάρης Πανταζής παρουσίασε την υπαρκτή εμπειρία ελληνογαλλικής συνεργασίας στον τομέα των ζώντων ζώων.

Το λόγο έλαβαν στη συζήτηση ο πρόεδρος του ΣΕΚ Τάκης Πεβερέτος, ο Γιάννης Παράδας από την Ένωση Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων Μακεδονίας – Θράκης – Θεσσαλίας, ενώ μεταξύ των παρευρισκομένων διακρίναμε τον αντιπρόεδρο της ΠΟΚΚ Γ. Παπαργύρη, τον διευθυντή του ΣΕΒΕΚ Γ. Οικονόμου, τον πρόεδρο της Ένωσης των σφαγείων Β. Μεγαλοβασίλη, τον πρόεδρο της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων Ι. Μπούρα, τον πρόεδρο της Ένωσης Αντιπροσώπων Κρέατος Σ. Ναυπλιώτη. Συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων, στελέχη του ΥΠΑΑΤ, ενώ παραβρέθηκαν αρκετοί εκπρόσωποι κτηνοτροφικών μονάδων, επιχειρήσεων και σφαγείων.

You might also like