Π.Ε.Κ.: Κατά της ηλεκτρονικής σήμανσης αιγοπροβάτων

Αντίθετοι με το μέτρο, που είναι και απαίτηση της Ε.Ε., ηλεκτρονικής σήμανσης των αιγοπροβάτων που γεννήθηκαν μετά των Οκτώβριο του 2010, εμφανίζονται οι κτηνοτρόφοι της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (Π.Ε.Κ.), επικαλούμενοι ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία των ζώων ή των ανθρώπων καθώς και αδυναμία να επωμιστούν τα κόστος εφαρμογής του μέτρου.

Η ηλεκτρονική σήμανση προβλέπει την τοποθέτηση συμβατικού ενώτιου στο αριστερό αυτί του ζώου με τον ατομικό του αριθμό και ηλεκτρονικού ενώτιου στο δεξί αυτί του ζώου, ή ηλεκτρονικού βώλου στον προστόμαχο.

Το μέτρο είναι απαίτηση της Ε.Ε. και αφορά όλα τα αιγοπρόβατα που γεννήθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2010, καθώς και όσα μεταφέρονται για πώληση ή σφαγή σε άλλα κράτη-μέλη, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Κ. κ. Δημήτρης Καμπούρης ανέφερε ότι δεν έχουν αποφανθεί οι επιστήμονες αναφορικά με τις επιπτώσεις της ηλεκτρονικής σήμανσης στην υγεία των ζώων ή των ανθρώπων, που θα καταναλώσουν το κρέας και τα υπόλοιπα προϊόντα. Για το ίδιο ζήτημα, όπως επισήμανε, αντιδρούν και οι κτηνοτρόφοι στην Αγγλία. Επιπρόσθετα οι κτηνοτρόφοι αντιδρούν στο μέτρο αυτό καθώς θα επωμιστούν όλο το κόστος της ηλεκτρονικής σήμανσης που ανέρχεται στα 4 ευρώ ανά ζώο.

You might also like