Διαμαρτυρία πτηνοτρόφων για την παρακράτηση των κρατικών ενισχύσεων

Παρακρατήσεις από τράπεζες κρατικών ενισχύσεων (de minimis) σε βάρος δικαιούχων πτηνοτρόφων προκειμένου να συμψηφιστούν με οφειλές ληξιπροθέσμων δανείων που τους χορηγήθηκαν για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών το 2006 και της κρίσης της αγοράς της περιόδου 2007-2008, καταγγέλλει σε υπόμνημα της η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (ΠΕΟΠΠ), προς τα αρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών.

«Διαμαρτυρόμαστε έντονα και καταγγέλλουμε τις ενέργειες αυτές ως αυθαίρετες και παράνομες που αντιτίθενται στο κοινοτικό και εθνικό κεκτημένο όπως ρητά αναφέρεται στην απόφαση λεπτομερειών εφαρμογής των κρατικών ενισχύσεων (de minimis) 234/8465/13 (ΦΕΚ 111 Β/24-1-2013)» επισημαίνεται στο υπόμνημα.

Όπως αναφέρει η ΠΕΟΠΠ, ειδικότερα στην παράγραφο 9 του άρθρου 7 της ως άνω απόφασης σαφώς αναφέρεται ότι οι κρατικές ενισχύσεις (de minimis) που χορηγούνται σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 2006/C 319/ΕΚ κατευθυντήρια οδηγία της Ε.Ε. στον πρωτογενή τομέα παραγωγής (γεωργοί):

• Δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση.
• Δεν συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία.
• Οι δικαιούχοι των ενισχύσεων αυτών απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Η ΠΕΟΠΠ ζητάει την αναίρεση των παράνομων, όπως τις χαρακτηρίζει, παρακρατήσεων από τις τράπεζες και από κάθε άλλο φορέα για οφειλές δανείων των παραγωγών από τις ενισχύσεις (de minimis).

You might also like