Ανησυχία για την βοοτροφία της Ε.Ε. εκφράζουν Copa και Cogeca

«Εύθραυστη και μη κερδοφόρα» χαρακτηρίζουν την παραγωγή βόειου κρέατος της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι κεντρικές αγροσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca και ζητούν να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για την βιωσιμότητα του τομέα του βόειου κρέατος.

Ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας για το βόειο κρέας, κ. Piere Chevalier, μιλώντας στις Βρυξέλλες στις 12 Απριλίου, επεσήμανε ότι η κατάσταση στο τομέα του βόειου κρέατος είναι πολύ σοβαρή, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών (έντονες βροχοπτώσεις στο τέλος του χειμώνα) που επικρατούν σε πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε. που δυσκολεύουν την προμήθεια των ζωοτροφών. Όπως τόνισε η διαθεσιμότητα χειμωνιάτικών ζωοτροφών δεν είναι ικανοποιητική και τα αποθέματα έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Υπό αυτές τις συνθήκες, πρόσθεσε ο κ. Chevalier, οι παραγωγοί βοείου κρέατος της Ε.Ε. πιέζονται από το υψηλό κόστος παραγωγής και τα χαμηλά περιθώρια κέρδους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γενικός Γραμματέας των αγροσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa και Cogeca κ. Pekka Pesonen, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση της παραγωγής βοείου κρέατος της Ε.Ε. είναι πολύ εύθραυστη και δεν είναι πλέον κερδοφόρα. Όπως είπε λαμβάνοντας υπόψη τις αδύναμες αποδόσεις από την αγορά, οι κίνδυνοι που υπάρχουν έχουν ένα σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο, εμβαθύνοντας περαιτέρω την κρίση. Σύμφωνα με τον κ. Pesonen η αύξηση του κόστους παραγωγής, η μείωση των περιθωρίων των παραγωγών και η έλλειψη κερδοφορίας σημαίνει ότι το σύνολο του τομέα θα πληγεί σοβαρά. Επιπλέον, πρόσθεσε, υπάρχει πολλή πίεση που προκύπτει από μερικές από τις διμερείς εμπορικές συνομιλίες. οι διαπραγματεύσεις των οποίων εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για τον τομέα. Επομένως, ανέφερε, είναι ζωτικής σημασίας οι πολιτικές αποφάσεις κατά τις διμερείς εμπορικές συνομιλίες να λαμβάνουν υπόψη την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής παραγωγής και την βιωσιμότητα του τομέα του βοείου κρέατος.

You might also like