Νίκος Κασαλιάς: «Να δοθεί εδώ και τώρα υπεύθυνη ενημέρωση στους καταναλωτές»

Λίγες μέρες πριν το Πάσχα και το θέμα του οβελία «ανάβει φωτιές».

Τόσο η τελική τιμή του όσο και η ποιότητά του δημιουργούν διαμάχες μεταξύ φορέων, παραδοσιακών κρεοπωλών και αλυσίδων super markets.

Για το θέμα αυτό ο κ. Νίκος Κασαλιάς, Κτηνίατρος – Μικροβιολόγος Τροφίμων, Διευθυντής ΣΠΑΚΒΕ έστειλε στο MEAT PLACE την επιστολή που ακολουθεί στην οποία καταθέτει κάποιες σκέψεις σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει, απευθυνόμενος στους αρμόδιους επί του θέματος.

«Αξιότιμε κ. Διευθυντά, πιθανώς να παρακολουθείτε και εσείς, όπως και ολόκληρη η αγορά του κρέατος, την αναστάτωση που έχει προκαλέσει γνωστή πολυεθνική αλυσίδα super market, με την κίνηση της να βγάλει στην αγορά «αρνί νωπό ολόκληρο Ελλάδας» σε πολύ χαμηλή τιμή, που σαφέστατα δεν ανταποκρίνεται στις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

Πιθανώς να παρακολουθείτε και εσείς τα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο ότι πρόκειται για αρνιά που σφάχτηκαν, γιατί έπασχαν από λοιμώδες νόσημα, χωρίς να διατυπώνεται από κανέναν το εύλογο ερώτημα. Είναι δυνατόν πολυεθνικός κολοσσός να προχωρούσε σε τέτοια κίνηση αν δεν ήταν 100% σύννομος; Θα περιμένατε ίσως και εσείς μια υπεύθυνη απάντηση από την πανεπιστημιακή κοινότητα, την ομοσπονδία κρεοπωλών, την διεπαγγελματική κρέατος και γενικά από κάποιον υπεύθυνο που δραστηριοποιείται στον κλάδο του κρέατος.

Τι λέει η νομοθεσία

Προκειμένου να προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε την αλήθεια, για να μπορέσουν οι αρμόδιοι να προβούν έστω και την τελευταία στιγμή σε κάποιες ενέργειες, ας δούμε λίγο τι λέει η νομοθεσία:

ΕΚ 853/2004 Παράρτημα 1 Ορισμοί, 1.10.

«Νωπό κρέας»: Κρέας το οποίο δεν έχει υποστεί καμία άλλη επεξεργασία συντήρησης εκτός από την ψύξη, την κατάψυξη ή την ταχεία κατάψυξη, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος που είναι συσκευασμένο σε κενό αέρος ή σε ελεγχόμενη ατμόσφαιρα.

Με μια απλή έρευνα σε συναδέλφους ιδιοκτήτες σφαγείων, μάθαμε ότι η τιμή αγοράς των αρνιών πριν από  2-3 μήνες, για γνωστούς σε όλους λόγους, ήταν περίπου 3 ευρώ.

Με δεδομένο παράλληλα ότι βάσει του ΕΚ 178 άρθρο 18 όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τηρούν αρχεία ιχνηλασιμότητας, αντιλαμβάνεσθε ότι είναι εξαιρετικά εύκολο να εντοπισθεί πότε, που και πόσα αμνοερίφια σφάχτηκαν από την συγκεκριμένη ή τις συγκεκριμένες παρτίδες.

Παράλληλα να λάβουμε επίσης υπόψη μας και τα άρθρα του κανονισμού:

Άρθρο 8

Προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών

1. Η νομοθεσία για τα τρόφιμα αποβλέπει στην προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών και αποτελεί τη βάση, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να επιλέγουν ενήμεροι τα τρόφιμα που καταναλώνουν.

Αποσκοπεί στην πρόληψη των εξής φαινομένων:

α) τις δόλιες πρακτικές ή τις πρακτικές εξαπάτησης,

β) τη νόθευση των τροφίμων και

γ) οποιεσδήποτε άλλες πρακτικές που ενδέχεται να παραπλανήσουν τον καταναλωτή.

Άρθρο 16

Παρουσίαση

Με την επιφύλαξη των πιο εξειδικευμένων διατάξεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, η επισήμανση, η διαφήμιση και η παρουσίαση των τροφίμων ή των ζωοτροφών, συμπεριλαμβανομένων του σχήματος, της εμφάνισης ή της συσκευασίας τους, των υλικών συσκευασίας που χρησιμοποιήθηκαν, του τρόπου με τον οποίο τακτοποιήθηκαν και του περιβάλλοντος στο οποίο εκθέτονται, καθώς και των πληροφοριών που διατίθενται σχετικά με αυτά από οποιοδήποτε μέσο διάδοσης πληροφοριών, δεν πρέπει να παραπλανούν τους καταναλωτές.

Νομίζω ότι αν δούμε συνδυαστικά όλα τα παραπάνω, απαντάμε πρώτιστα στο μυστήριο της χαμηλής τιμής και δευτερευόντως στο τι θα πρέπει να κάνει η ομοσπονδία κρεοπωλών και κάθε άλλος εμπλεκόμενος. Παράλληλα νομίζω ότι θα πρέπει να ενημερωθεί ο καταναλωτής για τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε ένα νωπό αμνοερίφιο που έχει υποστεί κατάψυξη ή ταχεία κατάψυξη και σε αυτό που έχει σφαχτεί και συντηρηθεί για λίγες μέρες σε ψύξη.

Με δεδομένο, τέλος, την οικονομική δυσπραγία, την πτώση του τζίρου των καταστημάτων και τον ανελέητο ανταγωνισμό των super markets, θεωρώ ότι όλοι οι φορείς (ομοσπονδία κρεοπωλών, διεπαγγελματική κλπ) θα έπρεπε να ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα και να μην αφήνουν τον καταναλωτή ανενημέρωτο να ψάχνει την αλήθεια στις λαϊκές αγορές, στα blogs και σε τηλεοπτικές εκπομπές αμφιβόλου ποιότητας».

 

Με εκτίμηση,

Νίκος Κασαλιάς

Κτηνίατρος – Μικροβιολόγος Τροφίμων

Διευθυντής ΣΠΑΚΒΕ

You might also like