Οι φθηνές εισαγωγές απειλούν το Ευρωπαϊκό βόειο κρέας

Δημόσια διαβούλευση προκειμένου να διαπιστωθεί ο αντίκτυπος στον τομέα του βόειου κρέατος από πιθανή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α. ζητούν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί με τις φθηνές εισαγωγές από τρίτες χώρες που δεν πληρούν  τα αυστηρά κριτήρια παραγωγής της Ε.Ε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο οργανώσεων η ενέργεια αυτή είναι απαραίτητη πριν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις καθώς οι προοπτικές της αγοράς του βοείου κρέατος δείχνουν πτώση των τιμών παραγωγού, ενώ το κόστος παραγωγής ανεβαίνει δραματικά και η ζήτηση βυθίζεται. Σημειώνεται πως σχετική συζήτηση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ομάδας εργασίας για το βόειο κρέας των Copa και Cogeca, όπου ο πρόεδρός της, κ. Pierre Chevalier, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τη ζοφερή κατάσταση, προειδοποιώντας πως οι τιμές του βοείου κρέατος της ΕΕ μειώθηκαν κατά 5% σε μέσο όρο από την αρχή του έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ το κόστος των εισροών, κυρίως των ζωοτροφών, αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί βοείου κρέατος, οι οποίοι συμμορφώνονται με τα υψηλότερα πρότυπα παραγωγής στον κόσμο, τίθενται σε μειονεκτική θέση στον ανταγωνισμό, καθώς οι άλλες χώρες δεν χρειάζεται να πληρούν τους ίδιους δαπανηρούς κανονισμούς και υποχρεώσεις.

Στην ανακοίνωση τους οι οργανώσεις Copa και Cogeca επισημαίνουν ότι οι παραγωγοί βοείου κρέατος της Ε.Ε. προσπαθούν να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα από την αγορά, αλλά διερωτώνται πώς μπορούν να το κατορθώσουν όταν η αγορά είναι πλημμυρισμένη με προϊόντα χαμηλών τιμών.

Οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει αξιολόγηση των επιπτώσεων των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, για τον τομέα του βοείου κρέατος και να ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση σχετικά με αυτές πριν προχωρήσει περαιτέρω στις διαπραγματεύσεις.

You might also like