Μέτρα στήριξης της χοιροτροφίας από το ΥπΑΑΤ

Σύσκεψη με εκπροσώπους χοιροτροφικών μονάδων πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τον υπουργό Γιώργο Καρασμάνη, με αντικείμενο την επίλυση μιας σειράς αιτημάτων και εκκρεμοτήτων που απασχολούν τον κλάδο συνολικά.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με το προεδρείο της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος και σε αυτή συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μ. Κορασίδης, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Δ. Μελάς, και ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών Δ. Ιατρίδης.

Ο Υπουργός αφού μελέτησε τα αιτήματα των χοιροτρόφων, άκουσε τις θέσεις και τις προτάσεις τους, ανακοίνωσε ότι προωθούνται άμεσα τα εξής:

1. Δημιουργείται ηλεκτρονική κτηνιατρική βάση μητρώου παραγωγών στο οποίο θα ενταχθούν με δήλωσή τους και οι χοιροτρόφοι. Ικανοποιείται έτσι ένα χρόνιο αίτημα του κλάδου.

2. Ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου της ποιοτικής ταξινόμησης κρέατος από τα σφαγεία που διαθέτουν εγκεκριμένο σύστημα ποιοτικού ελέγχου.

3. Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για παράνομες ελληνοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για τη σήμανση της χώρας προέλευσης, και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις σύμφωνα με τις σχετικές ενωσιακές και εθνικές διατάξεις.

4. Δρομολογείται η ένταξη των χοιροτροφικών μονάδων στα Σχέδια Βελτίωσης μέσα από νέες ευέλικτες δράσεις ώστε οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί να μπορούν να ενισχυθούν με το ακριβές ποσό της επένδυσης που θέλουν να πραγματοποιήσουν. Επέρχεται έτσι μια ουσιαστική αλλαγή στα Σχέδια Βελτίωσης, ώστε να μπορούν να ενισχύονται οι παραγωγοί για τμήμα της επένδυσης που θέλουν να κάνουν στις μονάδες τους χωρίς να υποβάλουν αναγκαστικά φάκελο για το σύνολο της εκμετάλλευσής τους. Με τον τρόπο αυτό οι παραγωγοί θα μπορούν να καλύψουν την ίδια συμμετοχή πολύ πιο εύκολα. Η πρώτη προκήρυξη για τα «ευέλικτα» Σχέδια Βελτίωσης θα δημοσιευτεί στις αρχές του 2015.

Πέραν αυτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, δεσμεύτηκε να θέσει στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τα συναρμόδια υπουργεία, (ΥΠΕΚΑ και Οικονομικών) δυο ακόμη αιτήματα που έθεσαν οι χοιροτρόφοι και αφορούν, στη μείωση του κόστους ρεύματος αλλά και στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που δόθηκαν σε χοιροτρόφους με εγγύηση του Δημοσίου.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Καρασμάνης δήλωσε: «Η χοιροτροφία είναι ένας αδικημένος κλάδος, ο οποίος όμως έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες προκειμένου να ανακοπεί η περαιτέρω η συρρίκνωσή του τομέα από τα γνωστά διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει».

 

 

You might also like