Οζώδης Δερματίτιδα: Δέσμευση του Επιτρόπου Υγείας της ΕΕ για κάλυψη του κόστους εμβολίων

Σε συνδιάσκεψη για την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών που πραγματοποιήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου στη Σόφια με πρωτοβουλία της Υπουργού Γεωργίας της Βουλγαρίας Desislava Taneva και με συμμετοχή του αρμόδιου Επιτρόπου Υγείας της ΕΕ Vytenis Andriukaitis και Υπουργών Γεωργίας χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμμετείχε ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με την Βουλγάρα ομόλογό του κατά την οποία συζητήθηκαν οι προοπτικές διμερούς συνεργασίας στον αγροτικό τομέα.

Κατά την παρέμβασή του στη Συνδιάσκεψη ο κ. Αποστόλου, αφού τόνισε την αναγκαιότητα της απρόσκοπτης και σταθερής συνεργασίας των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Τουρκίας , της Βουλγαρίας και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η Ελλάδα και η Βουλγαρία αποτελούμε την πρώτη γραμμή άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην είσοδο και διασπορά της οζώδους δερματίτιδας στην επικράτεια της, που σημαίνει ότι επωμιζόμαστε τις επιπτώσεις της, τόσο στο ζωικό κεφάλαιο των χωρών μας, όσο και στην τοπική και εθνική μας οικονομία.
Το γεγονός αυτό καθιστά ζωτικής σημασίας την ύπαρξη ενός ενεργού συστήματος έγκαιρης διάγνωσης και λήψης μέτρων για τον έλεγχο και την εκρίζωσή της, όπως και άλλων νοσημάτων, με την εφαρμογή προγραμμάτων κλινικής και ορολογικής επιτήρησης.
Ειδικότερα για την Οζώδη Δερματίτιδα, επαληθεύθηκε για μια ακόμη φορά ότι παρείχαμε στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. το χρονικό πλεονέκτημα της χρησιμοποίησης της ήδη αποκτηθείσας εμπειρίας και επιστημονικής γνώσης, πράγμα που οδηγεί στην αποτελεσματικότερη διαχείριση και έλεγχο του νοσήματος, στο έδαφός τους.
Για παράδειγμα η Ελλάδα δεν είχε το σημαντικό πλεονέκτημα της χρήσης εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μεγάλη ποσότητα κατά την έναρξη της επιζωοτίας, όπως συνέβη με άλλες χώρες. Η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεν επωφελήθηκαν ούτε του προληπτικού εμβολιασμού που επετράπη τελικά στην Κροατία».

Ιδιαίτερη σημασία για τις θέσεις και επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς έχουν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά την παρέμβασή του ο Επίτροπος Υγείας Vytenis Andriukaitis εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες:

  1. Θα αναθεωρηθεί η πολιτική της ΕΕ σχετικά με την Οζώδη Δερματίτιδα των Βοοειδών και θα τροποποιηθεί άμεσα το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.
  2. Θα ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Εμβολίων και θα εξετασθούν θετικά όλα τα αιτήματα για παροχή εμβολίων, τόσο των κρατών που έχουν πληγεί από τη νόσο, όσο και αυτών που δεν έχουν πληγεί σε μία στρατηγική προληπτικού εμβολιασμού για τον έλεγχο της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό θα καλυφθούν οι εμβολιακές ανάγκες της χώρας μας για το 2017.
  3. Θα τροποποιηθεί η νομοθεσία, ώστε να ρυθμισθούν θέματα κατανάλωσης και εμπορίας κρεάτων και γάλακτος, που προέρχονται από προσβεβλημένες περιοχές, με σαφή αναφορά στην απουσία κινδύνου για την Δημόσια Υγεία.
  4. Θα ρυθμισθούν θέματα που αφορούν την ολική θανάτωση των ζώων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και ειδικά σε περιοχές με εμβολιακή κάλυψη στις οποίες θα θανατώνονται μόνο τα νοσούντα ζώα σύμφωνα με την γνωμοδότηση της EFSA.
You might also like