Κονδύλια 20,5 εκατ. ευρώ για την προώθηση αγροτικών προϊόντων

O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, υπέγραψε τις συμβάσεις για 8 εγκριθέντα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τριετή προγράμματα προώθησης αγροτικών προϊόντων, στο πλαίσιο των Καν(ΕΕ) 1144/2014, Καν(ΕΕ) 1829/2015 και Καν(ΕΕ) 1831/2015, συνολικού προϋπολογισμού 20.465.338,50 ευρώ.

Τα προγράμματα προώθησης αποτελούν σημαντικά και αποτελεσματικά χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς ενδυναμώνουν το εξαγωγικό εμπόριο στις υφιστάμενες – παραδοσιακές αγορές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και δημιουργούν τις προϋποθέσεις επέκτασης σε νέες διεθνείς αγορές. Επισημαίνεται ότι η εθνική συμμετοχή καταργείται για τα νέα προγράμματα προώθησης των αγροτικών προϊόντων, ενώ το ποσοστό συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώνεται σε ποσοστό 70-80% (εσωτερική αγορά ΕΕ – τρίτες χώρες). Ειδικώς για την Ελλάδα, το ποσοστό χρηματοδότησης αυξάνεται κατά 5% επιπλέον, λόγω της χρηματοδοτικής συνδρομής που λαμβάνουμε ως χώρα.

Ένα από τα εγκριθέντα προγράμματα είναι της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος / ΕΔΟΚ με εκτελεστικό οργανισμό την Sopexa AE, με τίτλο προγράμματος Meet the Lamb, με αριθμό έγκρισης, με προϊόντα προώθησης το πρόβειο και κατσικίσιο κρέας, χώρες υλοποίησης την Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και με προϋπολογισμό προγράμματος 3.200.264,00(€).

Τα υπόλοιπα 7 προγράμματα προώθησης που εγκρίθηκαν για το έτος 2016 και θα εφαρμοστούν από φορείς της χώρας μας αφορούν προϊόντα όπως ελαιόλαδο, τυρί, αυγά, μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα, κρασί, ξύδι, μηλίτης, λαχανικά, επιτραπέζιες ελιές και κομπόστα ροδάκινο.

You might also like