Η καταστροφική φωτιά στην Αν. Αττική και η απουσία κτηνοτροφικής δραστηριότητας

 

Πολλές φορές οι πυρκαγιές αποτελούν καταλύτη για την μετέπειτα εξέλιξη των περιοχών που καταστρέφουν. Γενικά, η πυρκαγιά πάντα προκαλεί απώλειες και προβλήματα στο δασικό οικοσύστημά και ιδιαίτερα στο δασογενές περιβάλλον που χάνεται για αρκετά τουλάχιστον χρόνια.
Εάν συνυπολογίσουμε τώρα και τις ανθρώπινες επεμβάσεις που συνήθως έπονται η ακόμη χειρότερα μελλοντικές πυρκαγιές, εντατική βόσκηση, εκχερσώσεις και οικοπεδοποιήσεις, η κατάσταση εύκολα μπορεί να γίνει μη αναστρέψιμη. Ιδιαίτερα για τα μεσογειακά ή μεσογειακού τύπου δάση και θαµνώνες όπως αυτά της Ελλάδας.
Κι ενώ έχουν διατυπωθεί και εφαρμόζονται παγκοσμίως διάφορα μέτρα πρόληψης και καταστολής για να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης τους, συχνά-πυκνά ξεχνάμε λύσεις που εφαρμόζονταν χιλιάδες χρόνια τώρα και που μπορούν επιπλέον να προσφέρουν ελπίδα για την μετέπειτα ανάκαμψη του δασικού οικοσυστήματος.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» με αφορμή την πυρκαγιά στην Αν. Αττική, ο Γερμανός ειδικός στη γεωχημεία και στην μελέτη των δασών, Γιόχαν Γκόλνταμερ, του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ, τα έως τώρα γεγονότα δείχνουν πως το βασικό πρόβλημα είναι κοινό σε όλες τουλάχιστον τις μεσογειακές χώρες.
Ότι δηλαδή, σε πολλές χώρες του ευρωπαϊκού νότου σήμερα, οι κάτοικοι έχουν σταματήσει να εκμεταλλεύονται τη γη αυτή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερα εξοχικά, κήποι και δέντρα. Έτσι τα προάστια μεγάλων πόλεων είναι συνήθως πιο ευάλωτα σε πυρκαγιές, με αποτέλεσμα όταν αυτές ξεσπούν, να γίνονται ανεξέλεγκτες.
Στις πρώην αγροτικές περιοχές γύρω από την Αθήνα η χορτολιβαδική βλάστηση δεν αξιοποιείται πλέον τόσο εντατικά όσο πριν από μερικές δεκαετίες. Αντ‘ αυτού γύρω από τις μεγάλες πόλεις έχουν αναπτυχθεί αστικές δομές με ακαλλιέργητα χωράφια και κήπους. Κι αυτό είναι που καθιστά την κατάσταση τόσο επικίνδυνη.
Στο παρελθόν τα αιγοπρόβατα τρέφονταν από το γρασίδι και τους χαμηλούς θάμνους στις περιοχές αυτές και έτσι το τοπίο φαινόταν μεν γυμνό, αλλά δεν ξεσπούσαν μεγάλες, καταστροφικές πυρκαγιές.

You might also like