Μανώλης Δατσέρης: «Παρά την οικονομική κρίση το παραδοσιακό κρεοπωλείο έχει πολλές δυνατότητες εξέλιξης»

 

Ανήκει στην τέταρτη γενιά κρεοπωλών και γνωρίζει εκ των έσω όλη τη διαδικασία και το μόχθο της δουλειάς μιας και στην κυριολεξία μεγάλωσε μέσα στο χώρο αυτό και γνώρισε το κρέας δίπλα στον παππού και τον πατέρα του. Ο λόγος για τον κ. Μανώλη Δατσέρη, ταμία του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου και σύμβουλο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, ο οποίος μας μιλάει για τις δυσκολίες αλλά και για τις χαρές του επαγγέλματος, για τα ζητήματα που θα επιδιώξει να προωθήσει μέσω της συνδικαλιστικής του δράσης αλλά και για το όραμά του ως επαγγελματίας.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΟΥΡΡΑ

editor@meatplace.gr

 

MEAT PLACE: Κύριε Δατσέρη, από πότε ασχολείστε ενεργά στο χώρο του κρεοπωλείου; Ποια στοιχεία σας έκαναν να αγαπήσετε αυτό το επάγγελμα και να το επιλέξετε;

Μανώλης Δατσέρης: Προέρχομαι από μια οικογένεια, η οποία διατηρεί παραδοσιακό κρεοπωλείο από το 1945. Αρχικά ο προπάππος και ο παππούς μου, στη συνέχεια ο πατέρας και ο θείος μου και τώρα εμείς, η τέταρτη γενιά. Έχω κυριολεκτικά μεγαλώσει μέσα σ΄ αυτό το χώρο και ήταν σχεδόν μονόδρομος η απόφασή μου ν΄ ασχοληθώ μ΄ αυτό το επάγγελμα, καθώς προσφέρει πολλές προοπτικές. Από μικρός πέρασα απ’ όλα τα στάδια εκπαίδευσης  και εκτός από τη δουλειά, έμαθα να εκτιμώ το μόχθο του κρεοπώλη και να σέβομαι τις απαιτήσεις των πελατών για ποιοτικό κρέας. Η επαγγελματική μου, όμως ενασχόληση άρχισε επίσημα το 2012. Τότε αναλάβαμε με τον αδερφό μου τα ηνία της επιχείρησης, ανακαινίσαμε πλήρως το κατάστημα και αναβαθμίσαμε τις υπηρεσίες μας προς τους πελάτες, προσφέροντας πολλαπλάσιες επιλογές για το καθημερινό τους τραπέζι. Νιώθω υπερήφανος που συνεχίζω την οικογενειακή μας παράδοση και ιδιαίτερη ικανοποίηση όταν βλέπω ευχαριστημένους πελάτες.

MEAT PLACE: Ποιες είναι οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσετε στην καθημερινότητά σας ως επαγγελματίας και ποια είναι τα στοιχεία που σας δίνουν χαρά και ικανοποίηση;

Μανώλης Δατσέρης: Όπως όλα τα επαγγέλματα, έχουν τις δύσκολες στιγμές – ιδιαίτερα την εποχή που διανύουμε – αλλά και τις ευχάριστες. Η οικονομική στενότητα, η φορολογική πολιτική, οι συχνές αλλαγές  σε νομοθετικές αποφάσεις,  είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι επαγγελματίες και εμποδίζουν τις επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν, να προγραμματίσουν και να σχεδιάσουνε μελλοντικές κινήσεις. Από την άλλη, ασκώντας το επάγγελμα του κρεοπώλη έχεις  επικοινωνία με ανθρώπους που εκτιμούν τη δουλειά σου και σε εμπιστεύονται, μπαίνεις στο τραπέζι τους  και διαμορφώνεις τις διατροφικές τους συνήθειες, δημιουργείς νέα προϊόντα και προτείνεις εναλλακτικές, γρήγορες ή πρωτότυπες λύσεις, ανταποκρινόμενος στις σύγχρονες απαιτήσεις. Όλα αυτά σου δίνουν τη δύναμη να συνεχίσεις και να ξεπερνάς τις δυσκολίες που ποτέ δε θα πάψουν να υπάρχουν, ανεξάρτητα από την οικονομική κρίση.

 

 

MEAT PLACE: Πλέον ανήκετε στο δυναμικό της ΠΟΚΚ. Ποια θέματα θα θέλατε να προωθήσετε μέσω της συμμετοχής σας στην Ομοσπονδία και ποια αποτελούν προτεραιότητα για εσάς και τον κλάδο σας;

Μανώλης Δατσέρης: Η συμμετοχή μου στην ΠΟΚΚ είναι ιδιαίτερα τιμητική, καθώς εκπροσωπώ τους συναδέλφους που με επέλεξαν σ΄ έναν θεσμό, ο οποίος  ενώνει όλους τους κρεοπώλες της χώρας και δυναμώνει τη φωνή μας. Τα θέματα που θα προσπαθήσω  να προωθήσω είναι η κατηγοριοποίηση  του ελληνικού κρέατος, ξεκινώντας από τη βάση, δηλαδή τα σφαγεία.  Θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν και ν’ αναβαθμιστούν, ώστε  τα κρεοπωλεία να παραλαμβάνουν καλά, ποιοτικά ελληνικά κρέατα και με τον τρόπο αυτό να στηρίξουμε  τον πρωτογενή μας τομέα. Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα είναι οι αλλαγές στις  ταμειακές μηχανές  και η υποχρεωτική αναγραφή της καταγωγής – προέλευσης του κρέατος. Εκτιμώ ότι με τον τρόπο αυτό  δεν θα λυθεί το θέμα της ελληνοποίησης του κρέατος, γιατί το πρόβλημα ξεκινάει από τα σφαγεία και εκεί πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές. Ένα είναι σίγουρο πάντως, ότι ο κρεοπώλης ζητάει και εμπιστεύεται το ελληνικό ποιοτικό κρέας και το προτείνει στους πελάτες του. Είναι χρέος λοιπόν και της Πολιτείας να το υπερασπιστεί και να βρει τρόπους, ώστε να φτάνει στο τραπέζι του καταναλωτή, στηρίζοντας τον ελληνικό πρωτογενή τομέα και την οικονομία της χώρας.

 

 

MEAT PLACE: Ποια είναι τα στοιχεία που θα πρέπει να διακρίνουν και να χαρακτηρίζουν τα μέλη της ΠΟΚΚ ώστε να προχωρήσει ενωμένη και να πετύχει τους στόχους της;

Μανώλης Δατσέρης: Όπως προανέφερα, είναι μεγάλη η τιμή, αλλά και η ευθύνη να εκπροσωπείς τους συναδέλφους σου και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία ο ανταγωνισμός που δέχεται το παραδοσιακό κρεοπωλείο είναι τεράστιος και αθέμιτος πολλές φορές. Χρειάζεται συνεργασία όλων των Σωματείων και των μελών της ΠΟΚΚ, καθώς και πολλή δουλειά για να κρατήσουμε τα κεκτημένα του κλάδου μας και να διεκδικήσουμε λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν,  μερικές φορές, από την αδυναμία της Πολιτείας να επιβάλει τους νόμους και να στηρίξει το παραδοσιακό κρεοπωλείο, όπως όφειλε. Και έχει αποδειχθεί ότι, όταν υπάρχει ομοψυχία και συνεργασία πολλά εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν. Όσο και αν κάποιοι θεωρούν ότι τα σωματεία και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους δεν κάνουν όσα απαιτούνται για να ξεπεραστούν τα προβλήματα του κλάδου, πρέπει να παραδεχθούμε ότι χάρις σε αυτούς τους ανθρώπους, που πρόσφεραν ή προσφέρουν από τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τους, πολλά ζητήματα έχουν προχωρήσει. Είναι σημαντικό λοιπόν ν΄ αναγνωρίσουμε ότι πρέπει να είμαστε συσπειρωμένοι γύρω από τα σωματεία μας, γιατί όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να διεκδικήσουμε πολλά. Ο Σύνδεσμος Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου συμπλήρωσε πέρυσι 100 χρόνια  συνεχούς λειτουργείας και ελπίζουμε ότι με τη στήριξη των συναδέλφων θα παραμείνει ένα από τα μακροβιότερα  κλαδικά σωματεία της χώρας διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον για τα παραδοσιακά κρεοπωλεία.

 

 

MEAT PLACE: Ποια βήματα διακρίνετε ότι έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο χώρο σας και ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα για την πορεία του κλάδου;

Μανώλης Δατσέρης: Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια, το  κρεοπωλείο της γειτονιάς έχει αλλάξει σημαντικά χωρίς να χάσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Σε αυτό έχουν συμβάλλει οι νέοι που εισέρχονται στο χώρο, με σπουδές στην κοπή κρέατος, με φαντασία στη δημιουργία παρασκευασμάτων και γνώσεις στη διαχείριση των πελατών. Έτσι δημιουργείται ένας θεμιτός συναγωνισμός μεταξύ μας, για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του συγχρόνου καταναλωτή, που βοηθάει τον κλάδο στο σύνολό του να εξελιχθεί και να διαφοροποιηθεί από τα τυποποιημένα προϊόντα των μεγάλων αλυσίδων τροφίμων. Πιστεύω, λοιπόν ότι παρά την οικονομική κρίση και την  περιορισμένη αγοραστική δύναμη των πελατών, οι δυνατότητες εξέλιξης του παραδοσιακού κρεοπωλείου είναι ακόμη πολλές και οι προκλήσεις ακόμη περισσότερες για τους επαγγελματίες που αγαπούν τη δουλειά τους και θέλουν να συνεχίσουν να προσφέρουν στους πελάτες τους.

You might also like