Ανήσυχοι οι ευρωπαίοι κτηνοτρόφοι με την αύξηση των εισαγωγών αμερικανικής σόγιας - Meatplace

Ανήσυχοι οι ευρωπαίοι κτηνοτρόφοι με την αύξηση των εισαγωγών αμερικανικής σόγιας

 

Η πρόσφατη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για την αύξηση των εισαγωγών αμερικανικής σόγιας δεν θα βλάψει τους ευρωπαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, τόνισε η γερμανίδα υπουργός Γεωργίας Γιούλια Κλέκνερ σε συνέντευξή της στην Passauer Neue Presse.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δέχθηκε να αυξηθούν οι εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη στο πλαίσιο της συμφωνίας που έκλεισε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Βάσει της ίδιας συμφωνίας, ο Τραμπ δέχθηκε να αναστείλει την επιβολή νέων δασμών σε βάρος της ΕΕ.

Η Κλέκνερ δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν βλέπει «κανένα μειονέκτημα οποιουδήποτε είδους για τους ευρωπαίους αγρότες», διότι η Γερμανία και η ΕΕ εξαρτώνται ούτως ή άλλως από τις εισαγωγές σόγιας για να καλυφθεί η ζήτηση για ζωοτροφές.

Η Ευρώπη βασιζόταν μέχρι τώρα κυρίως στις χώρες της Νότιας Αμερικής για τις εισαγωγές σόγιας, αλλά τώρα η ζήτηση για αυτές θα καλύπτεται από προμηθευτές στις ΗΠΑ, εξήγησε η υπουργός.

Η απροσδόκητη για πολλούς συμφωνία που κλείστηκε στις 25 Ιουλίου αναβάλλει την επιβολή επιπρόσθετων δασμών 25% στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εισάγουν οι ΗΠΑ, ενώ η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες θα διεξαγάγουν διαπραγματεύσεις όσον αφορά τους πρόσθετους δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ στα εισαγόμενα μέταλλα.

Αποτέλεσμα, η συμφωνία αυτή καθησυχάσει τους επενδυτές που είχαν θορυβηθεί μπροστά στον κίνδυνο διατλαντικού εμπορικού πολέμου.

You might also like