Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει στην MEAT & GRILL DAYS μαζί με επιχειρήσεις τροφίμων της Περιφέρειας

Ο ένας από τους δύο κυρίαρχους αναπτυξιακούς πυλώνες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο αγροτικός τομέας, που μαζί με τον τουρισμό αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην τοπική μας οικονομία, με σημαντικότατη συνεισφορά και στην εθνική οικονομία.

Κεντρικός στόχος της πολιτικής της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως αποδεικνύεται είναι η διαρκής ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και μάλιστα σε συνδυασμό με τον τουρισμό – πολιτισμό, ώστε και οι δυο μοχλοί ανάπτυξης της οικονομίας μας, μέσα από συνεχή και πολύπλευρη συνέργεια να αξιοποιηθούν στο έπακρο και να μεγιστοποιηθεί η προστιθέμενη αξία τους.

Με αφορμή τη συμμετοχή της στην 6η έκθεση MEAT & GRILL DAYS 2018 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνει: «Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε αποδείξει ότι είμαστε αποτελεσματικοί και γρήγοροι στην αξιοποίηση όλων των διατιθέμενων κονδυλίων για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου και για την ανάδειξη της υψηλής ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των εκλεκτών «προϊόντων – σημαία» της μακεδονικής γης εντός και εκτός Ελλάδας.

Ήδη είμαστε πρωτοπόροι με θεσμούς όπως η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας και τη Μακεδονική Κουζίνα, που πλέον καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα, αλλά και την αποτελεσματικότητα της διοίκησης της Περιφέρειας να ενισχύσει τη διασύνδεση αγροτικού τομέα και τουρισμού – πολιτισμού, ώστε να δημιουργηθεί πολλαπλάσιο όφελος για όλους τους αγρότες και τους επαγγελματίες του τουρισμού και να δημιουργηθεί νέο εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή ανάπτυξη με εξωστρέφεια.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση, που είναι το ζητούμενο τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, γίνεται σταδιακά πράξη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς σε αντίθεση με τη συρρίκνωση που παρατηρείται σε πολλές άλλες Περιφέρειες της χώρας, στην περιοχή μας ο ρόλος του αγροτικού τομέα είναι κομβικός και διαρκώς αναπτυσσόμενος.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρώτη πανελλαδικά σε αγροτική παραγωγή, όπως και στις εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, με ένα από τα πιο πλούσια καλάθια αγροτικών προϊόντων στη χώρα και με το ποσοστό της αγροτικής οικονομίας στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας να κινείται σταθερά σε επίπεδο άνω του 25%. Επίσης, ο πρωτογενής τομέας της Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει κατά 26% στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του πρωτογενούς τομέα σε επίπεδο χώρας.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλλιεργείται το 85% του ρυζιού, το 70% των οπωροφόρων και το 30% του βαμβακιού και των σιτηρών. Επίσης, η ΠΚΜ έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή σε μύδια (90% εξάγονται), τη μεγαλύτερη κονσερβοποιία ιχθυηρών (ΤΡΑΤΑ, με 75% εξαγωγές) και δυο δυναμικές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας με περίπου 50 % εξαγωγές.

Αντίστοιχα, στην περιοχή μας παράγεται το 35% του βόειου κρέατος, το 48% του αγελαδινού και το 20% του αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς και το 29% των αλιευμάτων και το 25% του μελιού.

Επιπρόσθετα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτουμε προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), όπως τα Ροδάκινα Νάουσας, τα Ακτινίδια Πιερίας, το Ελαιόλαδο Χαλκιδικής, το κασέρι, το τσίπουρο, το μανούρι, ενώ και οι περισσότεροι οίνοι σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες διαθέτουν την ένδειξη ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Αναμφισβήτητα η ΠΚΜ είναι μια μεγάλη δύναμη στον αγροδιατροφικό τομέα. Οι δυνατότητές της είναι πολύ περισσότερες από τη σημερινή της εικόνα. Ο στόχος μας είναι να χτίσουμε πάνω στα γερά θεμέλια που διαθέτουμε. Να κεφαλαιοποιήσουμε την ισχυρή δυναμική του αγροτικού τομέα. Να γίνουμε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί με περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας, για να μπορέσουν τα προϊόντα της μακεδονικής γης, να κερδίσουν ακόμα μεγαλύτερο έδαφος, στην εγχώρια αλλά και τις διεθνείς αγορές.

Η πολιτική μας επίσης στηρίζεται στη δημιουργία ενός ισχυρού διεθνούς brand name για την Κεντρική Μακεδονία, κάτι που υποστηρίζουμε με τη μεγάλη καμπάνια προβολής και προώθησης των ποιοτικών προϊόντων μας σε δεκάδες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, αλλά και με εξειδικευμένες εξωστρεφείς δράσεις. Όπως δεν είναι τυχαίο ότι και στη στρατηγική ευφυούς εξειδίκευσης (RIS3) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί «τομέα – πρωταθλητή» ο οποίος ισχυροποιείται με τη συμμετοχή μας σε δύο διεθνή εταιρικά σχήματα στο πλαίσιο της Αγροδιατροφικής Πλατφόρμας Έξυπνης Εξειδίκευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (S3 Agri-Food Thematic Platform) και μάλιστα η Περιφέρειά μας ηγείται της θεματικής ομάδας «Γαστρονομία και Πολιτισμός στην Αγροδιατροφή».

Σε αναγνώριση λοιπόν του έργου που επιτελεί και των προσπαθειών που καταβάλει για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, κατέκτησε την πιο σημαντική μέχρι τώρα, διεθνή διάκριση, που αναδείχτηκε «Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης».

Αυτή είναι η έμπρακτη αναγνώρισή μας στην υπεραξία του αγροτικού τομέα και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η πρωτογενής παραγωγή της περιοχής μας.

Η ενίσχυση των αγροτών και κυρίως των νέων γεωργών, αποτελεί προτεραιότητα για τη διοίκησή μας, καθώς το ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά μεγάλο και η στροφή των νέων στον πρωτογενή τομέα στην Κεντρική Μακεδονία δεν είναι θεωρία, αλλά αποδεικνύεται στην πράξη.

Έχουμε αποδείξει ότι πιστεύουμε στις δυνατότητες και τις προοπτικές του αγροτικού μας τομέα, του Έλληνα αγρότη, που μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα της πολυπόθητης ανάπτυξης για όλη την ελληνική κοινωνία. Γι’ αυτό και κύριος στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την πρωτογενή παραγωγή, με κάθε μέσο, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και ανοίγοντας νέους δρόμους για την ανάπτυξη και την πρόοδό του».

Για να μάθετε περισσότερα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.pkm.gov.gr.

Ενημερωθείτε αναλυτικά για την 6η έκθεση MEAT & GRILL DAYS  που διοργανώνει η εταιρεία o.mind Creatives στις 10 – 12 Νοεμβρίου 2018 στο Metropolitan Expo, από την επίσημη ιστοσελίδα www.meatdays.gr ή επικοινωνήστε με την o.mind Creatives στον αριθμό σταθερού τηλεφώνου 210 9010040.

You might also like