Κρατικές ενισχύσεις 9,1 εκατ. ευρώ στους Κρήτες αιγοπροβατοτρόφους

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση για τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 9,1 εκατομμυρίων ευρώ, για τον γεωργικό τοµέα και ειδικότερα για τους αιγοπροβατοτρόφους της Περιφέρειας Κρήτης που διατηρούν εκμεταλλεύσεις με θηλυκά ενήλικα αιγοπρόβατα (τουλάχιστον ενός έτους), οι οποίοι έχουν παραδώσει γάλα εντός του 2018 ή/ και προχωρήσει σε επίσημες σφαγές για τα έτη 2018-2019, στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) 1408/2013 της Επιτροπής (ΕΕ L 352, 24.12.2013).

Σκοπός της παρούσας είναι η θέσπιση του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 1408/2013 της Επιτροπής όπως τροποποιήθηκε με τον Καν. (ΕΕ) αριθ. 316/2019 με σκοπό τη στήριξη των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Κρήτης λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που παρουσιάστηκαν το έτος 2019.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;

Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας είναι όσοι πληρούν τους κάτωθι όρους επιλεξιμότητας:

  1. Διαθέτουν ζωικές εκμεταλλεύσεις με ενήλικα θηλυκά αιγοπρόβατα (άνω του έτους) έχουν παραδώσει γάλα σε εγκεκριμένες μεταποιητικές μονάδες το έτος2018 ή και έχουν προχωρήσει σε επίσημες σφαγές κατά την περίοδο 01.01.2018 έως 11.04.2019.
  2. Έχουν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος αιτήσεων 2018.
  3. Διατήρησαν την εκμετάλλευση τους ενεργή έως και την 31/12/2018 γεγονός το οποίο διαπιστώνεται από τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κτηνιατρικής (Ο.Π.Σ.Κ.).

Πεδίο εφαρμογής

Στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης οι ενισχύσεις χορηγούνται με βάση τον Καν.(ΕΕ)1408/2013 όπως τροποποιήθηκε με τον Καν.316/2019. Δεν δύνανται να χορηγηθούν ενισχύσεις:

  1. Το ύψος των οποίων καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των προϊόντων που αγοράζονται ή διατίθενται στην αγορά.
  2. Για δραστηριότητες που σχετίζονται με τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες ή προς τα κράτη μέλη, συγκεκριμένα ενισχύσεις που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες με τη δημιουργία και λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες συνδεόμενες με εξαγωγικές δραστηριότητες.
  3. Που χορηγούνται υπό τον όρο της χρησιμοποίησης εγχώριων προϊόντων αντί των εισαγόμενων.
  4. Ενισχύσεις που χορηγούνται σε προβληματικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον ορισμό που περιλαμβάνεται στο τμήμα 2.2 της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αριθμ. 2014/C249/01 της 31/07/2014. Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων με μικτή δραστηριότητα πρέπει να προβλέπεται η υποχρέωση του δικαιούχου για διακριτή λογιστική παρακολούθηση κατά το άρθρο 1 παραγρ. 2 του Καν. 1408/2013.
  5. Απαγορεύεται η σώρευση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας με άλλες κρατικές ενισχύσεις για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες ή με κρατικές ενισχύσεις για το ίδιο μέτρο χρηματοδότησης υψηλού κινδύνου, αν η σώρευση αυτή οδηγεί σε υπέρβαση της υψηλότερης σχετικής έντασης ενίσχυσης ή του ποσού ενίσχυσης που έχει καθοριστεί με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα κάθε περίπτωσης σε κανονισμό απαλλαγής κατά κατηγορία ή απόφαση που έχει εκδώσει η Επιτροπή. Οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας οι οποίες δεν χορηγούνται για συγκεκριμένες επιλέξιμες δαπάνες ή δεν συνδέονται με συγκεκριμένες επιλέξιμες δαπάνες μπορούν να σωρεύονται με άλλες κρατικές ενισχύσεις που χορηγούνται βάσει κανονισμού απαλλαγής κατά κατηγορία ή απόφασης που έχει εκδώσει η Επιτροπή.

Ύψος ενίσχυσης

Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για τις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων καθορίζεται σε:

  • 6,5 ευρώ/ αίγα και σε 6,5 ευρώ/ προβατίνα για την Π.Ε Χανίων.
  • 4,5 ευρώ/αίγα και σε 4,5 ευρώ/προβατίνα για την Π.Ε Ρεθύμνης.
  • 4,9 ευρώ/αίγα και σε 4,9 ευρώ/προβατίνα για τις Π.Ε Ηρακλείου και Λασιθίου.

Το συνολικό ποσό ανά δικαιούχο καθορίζεται με βάση τον προσδιορισθέντα αριθμό ζώων μετά τους ήδη πραγματοποιηθέντες ελέγχους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Διαδικασία Πληρωμής – Έλεγχος

Αρμόδιος φορέας για την χορήγηση της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) της παρούσης είναι ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) ο οποίος ενημερώνει με κάθε πρόσφορο μέσο τους ενδιαφερομένους για το ποσό της κρατικής ενίσχυσης που θα λάβουν, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 1408/2013 της Επιτροπής καθώς και ότι η ενίσχυση θεωρείται ήσσονος σημασίας με παραπομπή στον κανονισμό.

Για την απόφαση πατήστε εδώ

 

Πηγή: agronews.gr

You might also like