Ο Μ. Βορίδης παρουσίασε τους Γ.Γ. του ΥπΑΑΤ

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την Δευτέρα 22/7 παρουσιάστηκαν οι νέοι γενικοί γραμματείς.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης παρουσίασε τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, καθώς και τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Στρατάκο.

«Επιταχύνουμε τη διαδικασία της πολιτικής συγκρότησης του υπουργείου» ανέφερε ο υπουργός, κατά την παρουσίαση του δυο γενικών γραμματέων.

«Προτεραιότητά μας είναι τα σχέδια βελτίωσης, καθώς και οι γεωργικοί σύμβουλοι που έχουν προκηρυχθεί, να προχωρήσουν» σημείωσε ο κ. Μπαγινέτας κατά την παρουσίασή του.

Από την πλευρά του ο κ. Στρατάκος τόνισε ότι υπάρχει «ανάγκη να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους αγρότες» και έθεσε ως στόχο «την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων».

 

κ. Γεώργιος Στρατάκος

 

Στη συνέχεια ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στις τέσσερις βασικές προτεραιότητες του ΥπΑΑΤ.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η διαπραγμάτευση της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ 2020-2027), προκειμένου αυτή να λειτουργήσει προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών.

Μεγάλο βάρος, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, θα δοθεί στη στήριξη των αγροτικών συλλογικών σχημάτων όπως οι ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμοί και διαπαγγελματικές οργανώσεις.
Θα υπάρξει μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών όλων των συλλογικοτήτων από το 13% στο 10% το οποίο αναμένεται να γίνει με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων, λέγοντας ότι θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αντιμετώπισής τους, ενώ θα επανεξεταστεί τα κυρωτικό πλαίσιο και θα αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες για να πέσουν στην τσιμπίδα του νόμου οι παραβάτες.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα του ΕΛΓΑ, ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε ότι «υπάρχουν θέματα» υπογραμμίζοντας ότι «οι αγρότες συνέχεια παραπονιούνται για την καταβολή των αποζημιώσεων» οι οποίες, όπως ανέφερε σε κάποιες περιπτώσεις, φτάνουν μέχρι και τα δυο χρόνια.

Υπογράμμισε ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο ΕΛΓΑ ήταν ζημιογόνος» και επισήμανε ότι «αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για καιρό», αφού θα τελειώσουν τα αποθεματικά του, κάνοντας παράλληλα λόγο για εξέταση λύσης που θα προϋποθέτει και την εμπλοκή της ιδιωτικής ασφάλισης. «Το έχουμε πει προεκλογικά και έχουμε ψηφιστεί γι’ αυτό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας

You might also like