Φ. Αραμπατζή: Στόχος μας η στήριξη του εισοδήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφων

Στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η στήριξη του εισοδήματος των κτηνοτρόφων. Αυτό επισήμανε η υφυπουργός, Φωτεινή Αραμπατζή, σε συνάντησή που είχε στο γραφείο της την Τρίτη (6/8), με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας.

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με στόχο τη στήριξη του εισοδήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφων, θα προβούν από κοινού σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου οι δικαιούχοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να λάβουν κανονικά την εξισωτική αποζημίωση, εξαντλώντας τις κανονιστικές προβλέψεις και επιβαρύνοντας στο ελάχιστο τον Κρατικό Προϋπολογισμό» είπε η κ. Αραμπατζή και προσέθεσε: «Οι μισές αλήθειες ισοδυναμούν με ολόκληρα ψέματα. Η απελθούσα κυβέρνηση έφυγε αφήνοντας υποχρέωση κάλυψης της εξισωτικής αποζημίωσης ύψους 314 εκατ. ευρώ από τον εθνικό προϋπολογισμό μέχρι το 2020, υπό προϋποθέσεις εκτέλεσης, που υπερέβαιναν χρονικά τον κυβερνητικό της βίο. Και ακόμη χειρότερα, χωρίς απολύτως καμία πρόβλεψη για την πληρωμή της αποζημίωσης μετά το 2020 και μέχρι την έγκριση του νέου Προγράμματος».

Κατά τη συνάντηση, τέθηκε επί τάπητος η αναγκαιότητα σύνταξης των οριστικών σχεδίων βόσκησης, με την κ. Αραμπατζή να δηλώνει ότι η νέα κυβέρνηση «παραλαμβάνει από το μηδέν» καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν υπογραφεί οι αναγκαίες προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του Υπουργείου και των Περιφερειών της χώρας.

Παρ΄ όλα αυτά, τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης και της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε εντός των δύο αναγκαίων βοσκητικών περιόδων να έχει ολοκληρωθεί το έργο των διαχειριστικών σχεδίων, αποσοβώντας τον κίνδυνο απώλειας δικαιωμάτων ή επιδοτήσεων των Ελλήνων κτηνοτρόφων στη νέα ΚΑΠ.

Αναφορικά με τη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας, η υφυπουργός αποσαφήνισε ότι αποτελεί ένα από τα 9 σημεία του προγραμματικού λόγου για τον αγροτικό τομέα, που είχε εξαγγείλει από το βήμα της Βουλής τον Ιανουάριο του 2017 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

You might also like