Την ανιούσα παίρνει η τιμή του χοιρινού

Με δεδομένη την έξαρση της πανώλης των χοίρων τόσο στη γειτονική Βουλγαρία, όσο και στη Ρουμανία και με αυξητική τάση διεθνώς, αν και στην Ελλάδα προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποιο τέτοιο κρούσμα, φαίνεται πώς λίγο πριν τα Χριστούγεννα συμπαρασύρει και στη χώρα μας προς τα πάνω τις τιμές του χοιρινού.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον «ΑγροΤύπο» ο κ. Γιάννης Μπούρας, πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα θα είναι στο 1,70 ευρώ το κιλό, ενώ στις 27 Νοεμβρίου με βάση τα στοιχεία της Ένωσης ήταν ήδη 1,63 ευρώ το κιλό. Να σημειωθεί ότι πέρυσι τέτοια εποχή η τιμή παραγωγού στο ντόπιο χοιρινό μόλις που ξεπερνούσε το 1,30 ευρώ το κιλό.
Παράλληλα, η αυτάρκεια σε χοιρινό στη χώρα μας παραμένει πολύ χαμηλά, στα ποσοστά του 30% και για να καλύπτεται η ζήτηση γίνονται μεγάλες εισαγωγές. Ως γνωστόν, η χώρα μας κάνει εξαγωγές ζώντων χοιρινών κυρίως στην γειτονική Αλβανία, ενώ εισάγει κρέας και από βορειοευρωπαϊκές χώρες. Σε σχέση με το συνεχές ανοδικό σερί, ο κ. Μπούρας, εκτιμά ότι κάποια στιγμή η αγορά θα το φρενάρει με κάποιο τρόπο, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα γίνει αυτό, δεδομένου ότι η Κίνα λόγω της ασθένειας απορροφά πάρα πολλά χοιρινά από βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Εξαιτίας της πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία έχουν ήδη θανατωθεί περί τις 10.000 χοιρομητέρες, ήτοι το 20% του συνολικού κεφαλαίου τους, ενώ μεγαλύτερο ακόμη πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ρουμανία, που είναι και μια πάρα πολύ μεγάλη αγορά.

You might also like