Πρώτη συζήτηση και αντιδράσεις των ευρωομάδων για την «Πράσινη Συμφωνία»

Περίπου δύο ώρες διήρκησε η έκτακτη σύνοδος της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 11/12 στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητηθεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, παρουσία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιενκ και του εκτελεστικού αντιπροέδρου της, Φρανς Τίμερμανς.
Να σημειωθεί ότι, νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τον οδικό χάρτη των νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα αναλάβει, ώστε η ΕΕ να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050, την αποκαλούμενη από την κα. φον ντε Λάιεν, ως «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» («Green Deal»).

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, εξέθεσαν τις απόψεις τους για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι η αναμενόμενη «ευρωπαϊκή νομοθεσία για το κλίμα» θα χρηματοδοτηθεί και θα εφαρμοστεί με τρόπο οικονομικά και κοινωνικά ισορροπημένο.

Η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής, Esther de Lange, αντιπρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) -της πρώτης σε πολιτική δύναμη στο ΕΚ- είπε ότι η ομάδα της συμμερίζεται την «ηθική υποχρέωση» να προστατευθεί ο πλανήτης και πρόσθεσε: «Είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να το πράξει. Μια συνεκτική και συνεπής βιομηχανική πολιτική και μια φιλόδοξη Πράσινη Συμφωνία, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες ώστε να βρεθούν έξυπνες λύσεις μέσω της συνεργασίας των πιο λαμπρών και εξεχόντων μυαλών». Αν άλλες χώρες εκτός της ΕΕ δεν θέλουν να «παίξουν» με τους ίδιους όρους, τότε η ΕΕ θα πρέπει να ξανασκεφτεί την πρόσβασή τους στις ευρωπαϊκές αγορές.

Από την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (Ευρωσοσιαλιστές) μίλησε η πρόεδρός της, Ισπανίδα ευρωβουλευτής, Iratxe García, η οποία, αφού τόνισε ότι «σήμερα παρουσιάστηκε ένα καινούριο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θα μετατρέψει την ΕΕ σε μια πιο δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία», υπογράμμισε: «Το μοντέλο αυτό θα πρέπει να στηριχθεί σε τρεις πυλώνες: Τον “πράσινο” πυλώνα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, τον “κόκκινο” πυλώνα για τη διασφάλιση μιας ισχυρής κοινωνικής διάστασης στην Πράσινη Συμφωνία, καθώς και τον οικονομικό πυλώνα, μέσω του οποίου ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να διαθέσει τους απαραίτητους πόρους για την επίτευξη αυτών των στόχων».

«Θα πετύχουμε μόνο αν μετατρέψουμε αυτή την πρόκληση σε ευκαιρία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομάδας «Renew Europe», Ρουμάνος ευρωβουλευτής, Dacian Ciolos, προσθέτοντας ότι «για να το πετύχουμε αυτό, η Πράσινη Συμφωνία θα πρέπει να μην προσθέσει γραφειοκρατικά βάρη, αλλά αντίθετα να κινητοποιήσει την κοινωνία». Απηύθυνε κάλεσμα, ώστε να τεθούν πιο φιλόδοξοι στόχοι από την ΕΕ, στην προβλεπόμενη κλιματική νομοθεσία όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και για μια προσέγγιση προσανατολισμένη ταυτόχρονα στην «πράσινη ψηφιοποίηση και στις νέες τεχνολογίες».

Ο συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων, Βέλγος ευρωβουλευτής Philippe Lamberts, ζήτησε να δεσμευτεί η ΕΕ για τη μείωσή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 65% μέχρι το 2030 και να ενισχύσει «τη βιώσιμη χρήση φυσικών πόρων, τη βιοποικιλότητα και τη μάχη κατά της ρύπανσης». Επίσης, είπε ότι «το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα πρέπει να συνδράμει περισσότερο τους πιο ευάλωτους ανθρώπους» και υπογράμμισε ότι χρειάζεται «ριζική αναθεώρηση η αγροτική και γενικότερα η οικονομική πολιτική».

Η Ιταλίδα Silvia Sardone, από την Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας, ρώτησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν έχει εξετάσει τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050 και σημείωσε ότι υπάρχει αντίφαση μεταξύ των κλιματικών στόχων της ΕΕ και των εμπορικών συμφωνιών που υπογράφει με χώρες οι οποίες έχουν κατώτερα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Ο Πολωνός ευρωβουλευτής, συμπρόεδρος της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, Ryszard Legutko, είπε ότι η Κομισιόν θα πρέπει να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη, τα οποία ετοιμάζονται να συζητήσουν τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Προσπαθεί η Επιτροπή να υποσκάψει τις αρμοδιότητες των κρατών μελών; […] Οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να βρίσκονται στο περιθώριο για θέματα τέτοιας σημασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, από την Ενωτική Αριστερά, η συμπρόεδρος της Ομάδας, Γαλλίδα ευρωβουλευτής Manon Aubry, αντιπρότεινε την εναλλακτική «Νέα Πράσινη Συμφωνία» που συνέγραψε η ομάδα της, η οποία περιλαμβάνει φόρους για τον άνθρακα, τα πλαστικά και την κηροζίνη, καθώς και δεσμευτικά μέτρα για την επίτευξη μείωσης των εκπομπών κατά 70% για την επίτευξη μιας πιο «κοινωνικής και οικολογικής» μετάβασης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα απαντήσει στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, μέσω της υιοθέτησης ψηφίσματος κατά τη διάρκεια της συνόδου της Ολομέλειας του στις 13-16 Ιανουαρίου του 2020.

You might also like