Δεύτερο κύμα συγχωνεύσεων με ΕΦΕΤ, ΕΛΟΓΑΚ και ΟΠΕΓΕΠ να ενοποιούνται
Με τον πρώτο κύκλο συγχωνεύσεων οργανισμών, όπως κατατέθηκε με νομοσχέδιο της κυβέρνησης, η αρχική υπόθεση ότι θα συγχωνευθούν ο ΕΦΕΤ με τον ΕΛΟΓΑΚ και τις Κεντρικές Αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, φάνηκε ότι ναυαγεί. Όμως, όχι, μόλις χθες (σε ημερίδα για τις στρατηγικές του Υπουργείου) η υπουργός ΥΠΑΑ&Τ, Κ. Μπατζελή, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι οι ενοποιήσεις θα συνεχιστούν. Έτσι, ανήγγειλε την ενοποίηση του ΕΦΕΤ, του ΕΛΟΓΑΚ και του ΟΠΕΓΕΠ, αλλά και την ενοποίηση του ΕΘΙΑΓΕ με τον ΟΓΕΕΚΑ-«Δήμητρα». Ακόμη κι έτσι βέβαια, δεν υπάρχει κάτι νεότερο για το μέλλον του ΟΚΑΑ (η Κεντρική Αγορά της Αθήνας) και της ΚΑΘ (η Κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης), αν και από την αρχή που κυκλοφόρησε το σενάριο μιας πολύ διευρυμένης ενοποίησης, οι άνθρωποι της αγοράς θεωρούσαν αμφίβολο το αν μπορούν να ενοποιηθούν πρακτικά οι Α.Ε. (όπως είναι οι δύο Κεντρικές Αγορές) με οργανισμούς που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Το νέο είναι λοιπόν ότι οι συγχωνεύσεις συνεχίζονται, και ότι ΕΦΕΤ, ΕΛΟΓΑΚ και ΟΠΕΓΕΠ θα βρεθούν να αποτελούν μια… 3 σε 1 λύση εξοικονόμησης κόστους και δαπανών. Τη συγκεκριμένη επιλογή η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑ&Τ τη θεωρεί σημαντικό εργαλείο για την προώθηση και την εφαρμογή των πολιτικών και της στρατηγικής του, ένας από τους άξονες της οποίας θέλει προφανώς τους ελέγχους, τα ισοζύγια και τις πιστοποιήσεις να απορούν από ένα κοινό κέντρο αποφάσεων και συντονισμού.
Με ποιο τρόπο θα υπάρξει, παρόλα αυτά, λειτουργική ενοποίηση ανάμεσα στον παντοειδή έλεγχο των τροφίμων, στην καταγραφή του «τι μπήκε – τι βγήκε» (σε εργαστήρια, εργοστάσια και σημεία λιανικής πώλησης) και στην απονομή πιστοποιητικών, είναι ένα ερώτημα. Ωστόσο σίγουρα στο ΥΠΑΑ&Τ θα έχουν το σχέδιό τους… Μένει να το δούμε κι εμείς.
Τα… εργαλεία του ΥΠΑΑ&Τ
Κατά τα άλλα, ανάμεσα στα ενδιαφέροντα που ακούστηκαν στην ημερίδα «Νέα εποχή για την ελληνική γεωργία», πρέπει να τονιστούν:
– το αγροτικό ΤΕΜΠΜΕ που ενεργοποιείται τον Σεπτέμβριο του 2010 με 100 εκατ. ευρώ για τη γεωργία και 50 εκατ. ευρώ για την αλιεία,
– η ολοκλήρωση του ΟΣΔΕ μέσω του οποίου η Πολιτεία θα αποκτήσει πλήρη εικόνα της αγροτικής δραστηριότητας,
– η εξυγίανση και ανασυγκρότηση του ΕΛΓΑ, με τον οποίο η προστασία της παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος θα εξελίσσεται συνεχώς ώστε να περιλαμβάνει και κινδύνους που προέρχονται από το εμπόριο και την αθέμιτη λειτουργία της αγοράς, αλλά και από την κλιματική αλλαγή.
Το πλήρες κείμενο που καταθέτει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑ&Τ σχετικά με τις πολιτικές και τη στρατηγική του Υπουργείου, μπορείτε να δείτε εδώ.