Αύξηση στην εγχώρια παραγωγή αλλαντικών "μέτρησε" η ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Πτώση παρουσιάζει εφέτος η παραγωγή βασικών ειδών διατροφής που αυξανόταν σταθερά τα προηγούμενα χρόνια ως το 2009, αν και σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων, όπως το ρύζι, οι κομπόστες φρούτων και οι μερίδες νωπού-διατηρημένου με απλή ψύξη κοτόπουλου, παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση του όγκου παραγωγής, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Επί συνόλου 54 κατηγοριών ειδών διατροφής, όπως αυτές προσδιορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, πτώση του όγκου παραγωγής την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2010, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του 2009, παρουσιάζουν οι 33 (61,1% του συνόλου), σε αντίθεση με τις υπόλοιπες 21 (38,9%), που εμφανίζουν άνοδο.

Δεδομένου ότι η πτώση αφορά πρωτίστως τις βασικότερες, από απόψεως όγκου, κατηγορίες προϊόντων, η συνολική παραγωγή τροφίμων στη χώρα μας το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2010 ήταν μειωμένη, σε σύγκριση με το ίδιο επτάμηνο του 2009, κατά 3,1%, υποχωρώντας σε επίπεδα τα οποία είναι κατώτερα από τα αντίστοιχα του έτους 2005 κατά 5,3%. Μείωση -και μάλιστα της τάξεως του 6%- είχε σημειωθεί και το 2009, σε σύγκριση με το 2008.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, κατά την εξεταζόμενη περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2010 κατεγράφη αύξηση της παραγωγής σε κατηγορίες τροφίμων, όπως: ρύζι κατά 11,5%, φρυγανιές κατά 5%, άλευρα από σιτάρι κατά 5,75%, αλλαντικά κατά 4,3% και λοιπά κρεατοσκευάσματα κατά 2,2%, τυροκομικά προϊόντα κατά 5,1%. Παράλληλα, ενώ μειώθηκε η παραγωγή των μη τεμαχισμένων νωπών ή κατεψυγμένων κοτόπουλων, παρήχθησαν 12,8% περισσότερες μερίδες νωπού-διατηρημένου με απλή ψύξη κοτόπουλου.

Κατά τα λοιπά, μειώθηκε η παραγωγή, μεταξύ άλλων, παρθένου ελαιολάδου κατά 12,7%, ζυμαρικών κατά 3,7%, βουτύρου κατά 7,2%, επεξεργασμένου ρευστού γάλακτος κατά 2,7%, συμπυκνωμένου γάλακτος κατά 9,4% και γάλακτος υψηλών λιπαρών κατά 7%, ξηρών καρπών κατά 53,2%, κατεψυγμένων λαχανικών κατά 16% και συντηρημένων νωπών λαχανικών και φρούτων κατά 4,8%. Επίσης, μειώθηκε η παραγωγή γιαουρτιού κατά 1,45%, μαργαρινών και λοιπών βρώσιμων λιπών κατά 37%, τοματικών προϊόντων κατά 23%, εξευγενισμένων ελαίων κατά 9,95%, κατεψυγμένων αρτοσκευασμάτων κατά 19%, συμπυκνωμάτων καφέ κατά 8,6%, χυμών φρούτων και λαχανικών κατά 4,8%, κακάο κατά 11,6%, μπισκότων με γλυκαντικά ή σοκολάτα κατά 2,3% και παγωτών κατά 7%. Συγχρόνως, στις σούπες και τους ζωμούς η μείωση έφθασε το 64,3%, στις γκοφρέτες ήταν 16,4%, στα αφεψήματα, τα τσιπς και τα όσπρια 5,1%, στα είδη σοκολάτας με δημητριακά, ξηρούς καρπούς ή φρούτα 27,7% και στα κουφέτα 7,8%.

Σημειωτέον ότι η παραγωγή του κλάδου των τροφίμων αντιστοιχεί κατά την ΕΛ.ΣΤΑΤ., σύμφωνα με έρευνα που είχε διεξαχθεί το 2005, στο 18,2% της παραγωγής ολόκληρης της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

You might also like