Μήλον της έριδος και πάλι ο ΕΦΕΤ

Δεν βγάζει εύκολα κανείς άκρη με τις νέες αρμοδιότητες που μοιράζονται στα υπουργεία και στους υπουργούς. Η κατάσταση δημιουργεί προβλήματα και προβληματισμούς, που γίνονται ακόμη πιο ισχυροί όταν αφορούν «λεπτά» ζητήματα. Ένα από τα ζητήματα αυτά αφορά βεβαίως και τον ευαίσθητο χώρο των τροφίμων.

Όταν ανακοινώθηκε ότι στο υπουργείο Υγείας προστίθενται και οι αρμοδιότητες της διατροφής και της άθλησης, μερικοί παραξενεύτηκαν, αλλά οι περισσότεροι, όσοι τουλάχιστον παρακολουθούν τα πράγματα των τροφίμων από κοντά, προβληματίστηκαν. Γιατί; Επειδή κατάλαβαν τι θα ακολουθήσει.

Οι προηγούμενες ημέρες φυσικά τους δικαίωσαν, αφού ο ΕΦΕΤ περιφέρεται ανάμεσα στα υπουργεία ψάχνοντας… στέγη. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος διεκδικεί τον Οργανισμό από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο πολιτικός προϊστάμενος του οποίου (ο Κώστας Σκανδαλίδης) φέρεται να θεωρεί αδιανόητο ο Φορέας που ελέγχει τα τρόφιμα να μην ανήκει στο ΥΠΑΑ&Τ. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ήδη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του κ. Λοβέρδου και στελεχών του υπουργείου του με τη Διοίκηση του ΕΦΕΤ, γεγονός που προοιωνίζεται και την κατάληξη. Για την ώρα φυσικός προϊστάμενος του οργανισμού παραμένει το ΥΠΑΑ&Τ. Όπως θα θυμούνται όλοι, ο ΕΦΕΤ εποπτευόταν αρχικά από το Υπουργείο Ανάπτυξης (τμήμα Εμπορίου) πριν μεταφερθεί εν μέσω πολλών αντιδράσεων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ενάμιση χρόνο μετά τη… μετάταξη, παραμένει ζητούμενο αν θα ανήκει στο ΥΠΑΑ&Τ ή στο Υγείας (και Διατροφής και Άθλησης).

Το βασικό ερώτημα στο οποίο πρέπει να δοθεί ΤΩΡΑ απάντηση, είναι: ποιος παίζει με τα τρόφιμα; Γιατί, αν δεν υπάρχει σχεδιασμός πολιτικής, τότε κάποιος… παίζει στην πλάτη της βιομηχανίας τροφίμων, στην πλάτη των επαγγελματιών των τροφίμων, στην πλάτη των καταναλωτών εν τέλει. Τέτοιος σχεδιασμός δεν φαίνεται να έχει ανακοινωθεί. Άρα; Άρα είναι ορατό το ενδεχόμενο να ψάχνουμε για λίγο ακόμη το «αφεντικό» του ΕΦΕΤ – και ελπίζουμε να μην ξαναμπεί στη διεκδίκηση το υπουργείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, γιατί η κατάσταση θα περιπλακεί ακόμη περισσότερο.

Σημειώνουμε ότι πάγια θέση των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών του κλάδου τροφίμων είναι «να ξεκαθαριστεί ποιος ελέγχει τι». Μάλιστα, μερικές εβδομάδες πριν από τον πρόσφατο ανασχηματισμό, παράγοντες της βιομηχανίας κρέατος είχαν συνεργασία με τον ΕΦΕΤ για τα θέματα της επισήμανσης τροφίμων, αλλά και για έναν Οδηγό Υγιεινής για τις μικρές μονάδες επεξεργασίας κρέατος. Πρακτικά, όλα αυτά (αλλά και πολλά άλλα) θα θεωρηθούν ως μη γενόμενα αν αποφασιστεί η εκ νέου μετάταξη του Ελέγχου Τροφίμων. Δύσκολα μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι στα ζητήματα του ελέγχου τροφίμων είχε "μπει το νερό στ’ αυλάκι", αλλά ούτως ή άλλως, με τις διαρκείς αλλαγές αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ…

You might also like