Κάμερες στα βρετανικά σφαγεία;
Ο βρετανικός Οργανισμός Τροφίμων FSA κατέθεσε πρόταση για την εισαγωγή καμερών με κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης στα σφαγεία, σε μια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κακοποίησης των ζώων. Η πρόταση ήρθε μετά τις καταγγελίες (ορισμένες με μυστικά βιντεοσκοπημένα πλάνα που τράβηξαν οργανώσεις φιλοζωικές) για κακομεταχείριση των ζώων πριν τη σφαγή και οι οποίες εξ αντικειμένου λειτουργούν δυσφημιστικά για το σύνολο των σφαγείων της χώρας.
Ο Οργανισμός καλεί τους υπευθύνους των σφαγείων σε εθελοντική εισαγωγή τέτοιων καμερών επιτήρησης, Σημειώνεται ότι ενώ δεν υπάρχει νομική υποχρέωση για εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων δέχονται τον τελευταίο καιρό σχετικές πιέσεις από λιανεμπόρους. Ο FSA αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πρακτικά ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν – πώς ελέγχεται το φιλμ, ποιος έχει πρόσβαση σε αυτό, πόσο καιρό διατηρείται. Προειδοποιεί όμως ότι αν η βιομηχανία δεν μπορεί να σταματήσει την κακομεταχείριση των ζώων, θα εξεταστεί η παρουσία επιπλέον προσωπικού επιθεώρησης στα σφαγεία και η ανάλογη χρηματική επιβάρυνση των επιχειρήσεων.
Η πρόταση του FSA προκάλεσε την αντίδραση της βιομηχανίας κρέατος, που ανακοίνωσε ότι η θέση της FSA δεν είναι να πιέζει τα σούπερ μάρκετ να ασκήσουν πίεση στους προμηθευτές τους. Επιμένει μάλιστα ότι η εγκατάσταση καμερών παρακολούθησης πρέπει να παραμείνει προαιρετική, αφού οι παραβιάσεις είναι σπάνιες. “Η έρευνα της ίδιας της FSA δείχνει ότι το 94% των εγκαταστάσεων καλύπτουν ή υπερκαλύπτουν τα πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων", λένε οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας. "Η παραβίαση της νομοθεσίας δεν είναι αποδεκτή, αλλά ας ξεκινήσουμε από το μέγεθος του προβλήματος, που είναι εξαιρετικά μικρό".
Πάντως, όπως ισχυρίζεται η βιομηχανία, η πρόταση του FSA προς τα σούπερ μάρκετ να πιέσουν τους προμηθευτές τους να εγκαταστήσουν κάμερες, ισοδυναμεί με οιονεί υποχρεωτική ρύθμιση.