Υπόθεση διοξίνες: Ο συναγερμός συνεχίζεται

Αφού τέθηκαν υπό επιτήρηση άνω των 4.000 εκμεταλλεύσεων πουλερικών και χοίρων στη Γερμανία σε σχέση με την υπόθεση των διοξινών, σήμερα (11/1/2011) μόνο 558 εκμεταλλεύσεις παραμένουν υπό περιορισμό. Πρόκειται για μια σημαντική μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Η άρση των περιορισμών στις υπόλοιπες εκμεταλλεύσεις οφείλεται αφενός στα ευνοϊκά αποτελέσματα των αναλύσεων που γίνονται στα προϊόντα ζωικής προέλευσης που προέρχονται από αυτές τις εκμεταλλεύσεις, και αφετέρου στις έρευνες που έδειξαν ότι οι ζωοτροφές που έχουν παραλάβει οι εκμεταλλεύσεις αυτές ήταν συμβατές με την κοινοτική νομοθεσία.

Η Κομισιόν βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις γερμανικές αρχές και τα άλλα κράτη μέλη για το θέμα, Ενημέρωση για το περιστατικό με τις διοξίνες θα παράσχουν οι γερμανικές Αρχές προς τη Μόνιμη Επιτροπή για την Τροφική Αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων, που συνεδριάζει σήμερα και αύριο (11 και 12/1/2011). «Η σωστή διαχείριση του περιστατικού των διοξινών στη Γερμανία έχει τεράστια σημασία και πρέπει να γίνει επειγόντως και αποτελεσματικά” κατά τη δήλωση του Επιτρόπου κ. Dalli. Όπως ανέφερε ο ίδιος, “ήρθα σε επαφή με την κα Άινερ, τη Γερμανίδα υπουργό Γεωργίας και Τροφίμων και ενημερώθηκα για την πορεία της κατάστασης. Οι υπηρεσίες μας και οι γερμανικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επαφή και το επίπεδο συνεργασίας είναι πολύ καλό. Το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, καθώς και οι μηχανισμοί ιχνηλασιμότητας που εφαρμόζονται στην Ε.Ε. έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους. Τις προσεχείς εβδομάδες, θα διερευνήσω με τους εταίρους μας στην Ε.Ε. και τους ενδιαφερόμενους φορείς, τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση των διαδικασιών ελέγχου για διοξίνες στις ζωοτροφές”.

Στο μεταξύ, ο ΕΦΕΤ σε χθεσινή (10/1) ανακοίνωσή του τονίζει ότι “έχει ήδη διεξαγάγει και συνεχίζει να διενεργεί προληπτικούς σχετικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις τροφίμων. Επίσης, για το έτος 2010, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Διοξινών, έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 100 τρόφιμα ζωικής προέλευσης, μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και σημαντικός αριθμός από τη Γερμανία, τα εργαστηριακά αποτελέσματα των οποίων ήταν όλα αρνητικά. Ταυτόχρονα ο ΕΦΕΤ βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και με τις γερμανικές αρχές προκειμένου να υπάρξει άμεση αντίδραση εφόσον απαιτηθεί”.

Επίσης, σε ανακοίνωσή του ο ΕΛΟΓΑΚ σημειώνει ότι "έχει ζητήσει και ελέγχει κατά πόσον οι εισαγωγείς έμποροι κρέατος και ζώντων ζώων έχουν εισαγάγει και προμηθεύσει την αγορά με προϊόντα προερχόμενα από τις περιοχές που έχουν πληγεί".

Όπως ανακοίνωσαν χθες (11/1) οι γερμανικές Αρχές, υψηλά επίπεδα διοξίνης ανιχνεύθηκαν και σε χοιρινό κρέας προερχόμενο από φάρμα της Βόρειας Γερμανίας. Η Νότια Κορέα απαγόρευσε την εισαγωγή χοιρινού και αυγών από τη Γερμανία, ενώ ακολούθησε και η Κίνα σήμερα (12/1). Όπως ανακοίνωσαν οι κινεζικές Αρχές, η απαγόρευση θα έχει άμεση ισχύ και όλα τα προϊόντα που εισήχθησαν από τη Γερμανία πριν τις 11/1 θα ελεγχθούν πριν μπουν στην αγορά για κατανάλωση. Την πρόθεσή της να λάβει παρόμοια μέτρα ανακοίνωσε και η Ρωσία.

17/1/2011 – ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις, μόνο 396 εκμεταλλεύσεις παρέμεναν υπό περιορισμό, κι αυτή ήταν μια σημαντική μείωση σε σχέση με τον αρχικό αριθμό των εκμεταλλεύσεων που τέθηκαν υπό επιτήρηση από τις 8 Ιανουαρίου. Εν τούτοις το Σάββατο 15/1 περισσότερα από 900 νέα αγροκτήματα έκλεισαν για να ελεγχθούν.

Είχε προηγηθεί στις 12 Ιανουαρίου η συνάντηση της Μόνιμης Επιτροπής για την Τροφική Αλυσίδα, όπου οι γερμανικές Αρχές παρουσίασαν στους αρμόδιους της Κομισιόν, την κατάσταση. Ενώ συνεχίζεται ο συναγερμός, περαιτέρω ενημέρωση για τις εξελίξεις θα έχουν οι Κοινοτικοί στην επόμενη συνάντηση της Μόνιμης Επιτροπής στις 18 και 19 Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του (15/1/2011) ο ΕΦΕΤ, την τρίτη κατά σειρά για το θέμα, σημειώνει ότι «προχώρησε άμεσα σε σχετικούς προληπτικούς πανελλαδικούς ελέγχους, σε όλο το εύρος της τροφικής αλυσίδας. Συγκεκριμένα περισσότερες από 85 επιχειρήσεις από όλη την επικράτεια (μεγάλες αλυσίδες Super Market, εισαγωγικές εταιρείες, ψυκτικές μονάδες, κρεοπωλεία, εταιρείες παραγωγής αλλαντικών, κεντρικές κρεαταγορές κ.α.) έχουν ήδη ελεγχθεί, ενώ αριθμός δειγμάτων (περίπου 20) που αφορούν σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κοτόπουλα, γαλοπούλα, χοιρινό κρέας κά.) έχει σταλεί προς ανάλυση στο Εργαστήριο «Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών» του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Τα πρώτα 5 εργαστηριακά αποτελέσματα σε κοτόπουλα, γαλοπούλα και χοιρινή πανσέτα, τα οποία μας γνωστοποιήθηκαν, ήταν αρνητικά».

19/1/2011 – ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Ενώ ο συναγερμός συνεχίζεται στη Γερμανία και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνάντηση που έγινε χθες τα ομόσπονδα γερμανικά κρατίδια αποφάσισαν τη λήψη πολύ σκληρών μέτρων για να αποτραπούν φαινόμενα όπως το παρόν σκάνδαλο με τις διοξίνες στις ζωοτροφές. Όπως γράφει η Deutsche Welle στην ιστοσελίδα της, τα μέτρα προβλέπουν ακόμη και ποινές φυλέκισης για τους υπαίτιους. Τις επόμενες ημέρες ομάδα ειδικών πρόκειται να αφιχθεί στη Γερμανία για να ελέγξει πώς έχει εξελιχθεί η κατάστασταση, όπως ανακοίνωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Στην Ελλάδα δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει το οποιοδήποτε πρόβλημα, και οι έλεγχοι συνεχίζονται εντατικά, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι φορείς. Το meatplace.gr θα ενημερώνει σε τακτική βάση από αυτή τη σελίδα για κάθε εξέλιξη.

21/1/2011 – ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΦΕΤ, οι γερμανικές αρχές αναφέρουν ότι ο αριθμός των υπό επιτήρηση μονάδων εκτροφής ανέρχεται στον αριθμό των 677 (μέχρις στιγμής πληροφόρηση). Επιπλέον, ο έλεγχος από τις γερμανικές αρχές κατέδειξε ένα επιπλέον επιμολυσμένο φορτίο λιπαρών οξέων, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιμολυσμένων φορτίων σε οχτώ και τη συνολική ποσότητα σε 205,96 τόνους.

Οι Δανικές Αρχές, μέσω του Δανικού Πανεπιστημίου (Danish Technical University, DTU) εκτιμούν ότι δεν προκύπτει κίνδυνος για την υγεία, από την κατανάλωση κρέατος πουλερικών και αυγών, προερχόμενων από αυγά επώασης, που είχαν διακινηθεί στη Δανία, τα εργαστηριακά αποτελέσματα των οποίων ήταν θετικά.

Ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν ελεγχθεί από τον ΕΦΕΤ ξεπερνά τις 100 και τα εργαστηριακά αποτελέσματα, έντεκα (11) τον αριθμό, που αφορούν σε κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό και βόειο κρέας, είναι όλα αρνητικά.

You might also like