Τα προβλήματα της κτηνοτροφίας συζήτησε ο ΣΕΚ

Την πρώτη του συνέλευση μετά τις εκλογές που έγιναν τον Μάρτη του 2009, πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας το Σάββατο 15/1 στα Τρίκαλα. Η συνέλευση επιβεβαίωσε το γκρίζο τοπίο που επικρατεί στην ελληνική κτηνοτροφία.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΚ Παν. Πεβερέτος «η κτηνοτροφία και η πτηνοτροφία στη χώρα μας είναι οι βασικοί πυλώνες του αγροτοδιατροφικού τομέα, της πραγματικής οικονομίας. Ασχολούνται 140.000 οικογένειες περίπου, απασχολούνται 300.000 εργαζόμενοι με την παραγωγή 500.000 τόνων κρέατος και 1.500.000 τόνοι γάλακτος. Ταυτόχρονα πάνω από 15.000 επιχειρήσεις κύρια μικρομεσαίες δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση – εμπόριο – μεταφορές, εξαρτώμενες από την κτηνοτροφική παραγωγή και απασχολούν πάνω από 100.000 εργαζόμενους. Ακόμα ένα μεγάλο μέρος της φυτικής παραγωγής που παράγεται στην χώρα μας, απορροφάται από τους κτηνοτρόφους του τομέα γενικότερα».

Περιγράφοντας την διαρκή κρίση της κτηνοτροφίας στη χώρα μας, ο πρόεδρος του ΣΕΚ τόνισε:

«Με τις τιμές πώλησης των προϊόντων μας να μένουν στάσιμες ή και να μειώνονται, το κόστος των βασικών εισροών με κυρίαρχες τις ζωοτροφές να αυξάνεται ιλιγγιωδώς (μετά το 2007 – 2008 ζούμε αυτή την περίοδο, νέα έκρηξη αύξησης των ζωοτροφών που φτάνει και το 150%), με τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας γάλακτος – γαλακτοκομικών όπως και κρέατος – ζωοκομικών προϊόντων γενικότερα, που σε μεγάλο βαθμό ελληνοποιούνται παράνομα εξαπατώντας τους καταναλωτές με την αγορά να λειτουργεί στην πράξη χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους και σε πολλές περιπτώσεις να μην εφαρμόζονται οι νόμοι του ελληνικού κράτους (π.χ. γιαούρτι από νωπό-φρέσκο γάλα). Με τις αλυσίδες εφοδιασμού αγροτοδιατροφικών προϊόντων να καταδυναστεύουν παραγωγούς και μεταποιητές, με τους βιομήχανους και μεγαλέμπορους να ασυδοτούν σε βάρος των κτηνοτρόφων, με το συνεχές άνοιγμα της ψαλίδας τιμών παραγωγού – καταναλωτή π.χ. κρέας μοσχαρίσιο 262% το 2010 έναντι 239% το 2008, κρέας κοτόπουλου 250% το 2010 έναντι 200% το 2008, τυρί 390% το 2010 έναντι 306% το 2008, τυρί φέτα 273% το 2010 έναντι 206% το 2008 κτλ, με τα γρανάζια της γραφειοκρατίας να φρενάρουν τις όποιες πρωτοβουλίες για λύσεις προβλημάτων π.χ. αδειοδοτήσεις στάβλων, με την ανυπαρξία έρευνας, εκπαίδευσης, με συνεχή συρρίκνωση των επενδύσεων στον κτηνοτροφικό και γενικότερα στον αγροτικό τομέα, και τέλος και πολύ κρίσιμο όμως, τα δάνεια και τις χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες των κτηνοτρόφων να αποτελούν βραχνά».

Ο ΣΕΚ σήμερα έχει στην δύναμή του πάνω από 130 Οργανώσεις – μέλη που εκπροσωπούν 50.000 περίπου κτηνοτρόφους. Ο κ. Πεβερέτος έθεσε στη συνέλευση σειρά αιτημάτων, ορισμένα από τα οποία είναι:

– Το πάγωμα των χρεών κτηνοτρόφων-πτηνοτρόφων για 3 χρόνια.

– Η μείωση του κόστους παραγωγής

– Ο έλεγχος της ασυδοσίας της αγοράς και το χτύπημα των ελληνοποιήσεων

Η λειτουργία ΤΕΜΠΜΕ για την κτηνοτροφία, άμεσα – Fast track για τις άδεις λειτουργίας των σταβλικών εγκαταστάσεων

– Μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών στο 6,5%

– Επιστροφή φόρου πετρελαίου 4% επί των τιμολογίων πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων.

– Εφαρμογή των κανόνων της αγοράς στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης.

– Άμεση απόδοση των επιδοτήσεων που δικαιούνται κτηνοτρόφοι από σχέδια βελτίωσης και αναπτυξιακό νόμο.

– Αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου Γενετικής Βελτίωσης.

– Δημιουργία Διεπαγγελματικής στο γάλα και το κρέας.

– Δίκαιες τιμές για τα κτηνοτροφικά προϊόντα

– Κίνητρα για την ανάπτυξη των βοσκοτόπων

– Στήριξη με ιδιαίτερα κίνητρα για την δημιουργία μεταποιητικών μονάδων σε συνεταιρισμούς και ομάδες κτηνοτρόφων.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση η υφυπουργός αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χαρακτήρισε «ως πληγή, για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στη χώρα μας, το θέμα των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και της διαδικασίας αδειοδότησης και λειτουργίας τους». Το ζήτημα αυτό, ανέφερε, εκκρεμεί για πάρα πολλά χρόνια, ενώ όπως τόνισε «η αδειοδότηση αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων σε καίρια μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» όπως είναι το μέτρο για τα Σχέδια Βελτίωσης που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και στη βελτίωση της συνολικής τους επίδοση μέσω της καλύτερης χρήσης των συντελεστών παραγωγής και των νέων τεχνολογιών».

Αναφερόμενη η κ. Αποστολάκη στα μέτρα που έχει λάβει το ΥΠΑΑ&Τ αναφέρθηκε «στην μάχη κατά των κρουσμάτων ελληνοποίησεων του κρέατος και του γάλακτος». Έκανε λόγο για πρωτοβουλίες που αναφέρονται στην ηλεκτρονική διασύνδεση των σφαγείων και την ανάρτηση στο διαδίκτυο του Μητρώου Εμπόρων – Εισαγωγέων Κρέατος και Κρεοπωλών που αφορούν στις ελληνοποιήσεις εισαγόμενου κρέατος.

Για το κλείσιμο των σφαγείων που δεν πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας, η εντολή για την αναστολή λειτουργίας των σφαγείων, είπε η κ. Αποστολάκη «έγινε προκειμένου να συμβάλει αποτελεσματικά όχι μόνο στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται για τη σύννομη και διαφανή λειτουργία της αγοράς κρέατος σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η λειτουργία των ακατάλληλων σφαγείων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη χώρα μας καθώς η Ε.Ε. έχει εξαντλήσει τα περιθώρια ανοχής σε απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας, μονάδων σφαγής ζώων που δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές, υπογράμμισε η ίδια».

You might also like