Ξεκίνησε η έκθεση Zootechnia
Στις "ελληνοποιήσεις" εστίασε την ομιλία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης στα εγκαίνια της έκθεσης Zootechnia 2011 και προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων στους μεθοριακούς σταθμούς και στα λιμάνια. Η έκθεση άνοιξε τις πύλες της χθες και ολοκληρώνεται την Κυριακή 6/2.
Ο κ. Σκανδαλίδης υπογράμμισε πως εκτός από τις ελληνοποιήσεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στα σύνορα της χώρας, η διαδικασία αυτή υλοποιείται ακόμη και στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας, όπου σε σχετικό γραφείο μπαίνουν σφραγίδες για να «βαφτίζονται» ως ελληνικά εισαγόμενα κτηνοτροφικά προϊόντα.
Ο υπουργός αναφερόμενος στις δυνατότητες των Ελλήνων αγροτών, υπογράμμισε την ανάγκη συμπράξεων και ενώσεων, οι οποίες θα συντελέσουν στη διεπαγγελματική οργάνωση του κλάδου και επακόλουθα στη βελτιωμένη διακίνηση των γεωργικών προϊόντων.
Ο κ. Σκανδαλίδης οριοθέτησε τα τρία σημαντικότερα προβλήματα του ελληνικού αγροτικού κλάδου, λέγοντας ότι αυτά είναι ο εφοδιασμός των ζωοτροφών, η ψαλίδα των τιμών από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή και ο αθέμιτος ανταγωνισμός.
«Απαιτείται να είμαστε έτοιμοι για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από το 2013» υπογράμμισε και έκανε ιδιαίτερη μνεία στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής γης και των προϊόντων της, τα οποία γνωρίζουν οι ξένοι και θέλουν να τα αξιοποιήσουν με επενδύσεις, τη στιγμή που «εμείς οι ίδιοι δεν το πράττουμε».
Στη φετινή έκθεση διοργανώνεται το 1ο Πανόραμα των Ελληνικών Φυλών Αγροτικών Ζώων με συνδιοργανωτές το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών, τον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος και Οργανώσεις Κτηνοτρόφων.
Επίσης οι ξένες συμμετοχές προέρχονται από 24 χώρες και ειδικότερα από την Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Η.Π.Α., Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδά, Κίνα, Κύπρο, Μ. Βρετανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Τουρκία, Τσεχία και Φινλανδία. Τα εκθέματα είναι μηχανήματα και εξοπλισμός για την κτηνοτροφία – πτηνοτροφία, ζωοτροφές, κτηνιατρικά φάρμακα, αξεσουάρ και εφόδια, ζώντα ζώα παραγωγής, υπηρεσίες, οργανισμοί και ειδικός τύπος.
Στους συμμετέχοντες καταγράφονται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο ΕΛΟΓΑΚ, το ΚΕΣΠΥ, Οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης Προϊόντων, (ΒΙΟΕΛΛΑΣ, A-CERT κλπ), ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων, η Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ), το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης – Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ), η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας κ.α.
Στις παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης περιλαμβάνονται το Σαλόνι αλόγου, το Pet Festival και η Ημερίδα με θέμα «H Κοινή Γεωργική Πολιτική», που συνδιοργανώνεται από την HELEXPO, την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών και την Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης.