Στην καινοτομία το μέλλον για γεωργία – κτηνοτροφία

"Αυτό το μοντέλο, το εισαγωγικό, το καταναλωτικό και μη παραγωγικό, υπονόμευσε τελικά και τη δημιουργικότητα του Έλληνα, την έβαλε σε λήθαργο, σε εξάρτηση και αχρήστευσε τις παραγωγικές μας δυνάμεις και δομές – μας κοίμισε. Και φυσικά, έπνιξε και τη χώρα στα χρέη, με αποτέλεσμα την εξάρτησή μας από δάνειες δυνάμεις". Αυτά τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες σε ημερίδα με θέμα "Η ελληνική γεωργία καινοτομεί".

Στην ημερίδα αυτή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης ανέδειξε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής γεωργίας και ανέφερε ότι η χώρα δίνει τη μάχη ώστε ο προϋπολογισμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής να κρατηθεί κοντά στον προηγούμενο. Όπως είπε συγκεκριμένα:

"Δίνουμε μαζί τη μάχη ώστε οι περιφερειακές ιδιαιτερότητες να λαμβάνονται υπόψη. Γιατί η χώρα μας είναι μία χώρα με πολύ μικρό κλήρο. Είναι μία χώρα με πολύ μικρές εκμεταλλεύσεις, μία χώρα με ορεινές, νησιωτικές και μειονεκτικές περιοχές. Καθώς και περιοχές μεγάλης φυσικής αξίας, φυσικού περιβάλλοντος και κάλλους, που σημαίνει ότι πρέπει να παρθούν υπόψη όλα αυτά στην κατανομή των πόρων και στο χτίσιμο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Πιστεύουμε ότι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θα διατηρήσει στον ύψιστο δυνατό βαθμό τις άμεσες ενισχύσεις, γιατί γενικά η ευρωπαϊκή γεωργία έχει ανάγκη από τις επιδοτήσεις, ιδιαίτερα μετά την επίθεση από τις τρίτες χώρες και των προϊόντων τους, που γίνεται στις ανοιχτές πλέον αγορές. Και βέβαια πρέπει να συνδέσουμε την ευρωπαϊκή μας κοινή πολιτική με την αγορά, με την αλυσίδα την αγροδιατροφική, με παρεμβάσεις μέσα από καινούργια εργαλεία ούτως ώστε να διασφαλίζεται η σταθερότητα στις τιμές και το εισόδημα στον παραγωγό, καθώς και με μια σειρά άλλα θέματα που έχουν σχέση με τις περιβαλλοντικές συνθήκες, με τις αειφόρες υποδομές και με την αγροτική ανάπτυξη στο σύνολό της."

Στην ίδια ημερίδα ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα "καινοτόμων" πρακτικών όπως τα "smart phones" των ελαιοπαραγωγών στην Καλαμάτα και προϊόντων, όπως τα… σπαράγγια "Αχελώος", το καρπούζι Τριφυλίας και οι φράουλες Μανωλάδας.

 

"Όπως έγινε και με άλλους, ελπιδοφόρους τομείς της οικονομίας μας, αφήσαμε και τον αγροτικό τομέα, σε μεγάλο βαθμό, στην τύχη του", είπε ο πρωθυπουργός. "Πολλοί στηρίχθηκαν αποκλειστικά σε επιδοτήσεις. Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι και αυτές είναι απαραίτητες, όχι όμως και να υποκαταστήσουν την υγιή επιχειρηματικότητα. Και έτσι, αναπτύξαμε μια κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, που δεν είχε μέλλον".

You might also like