Επεξεργασία τροφίμων σε θάλαμο ελεγχόμενων συνθηκών

Η επεξεργασία φρούτων, λαχανικών, κρεάτων, ψαριών και άλλων τροφίμων σε συνθήκες τροποποιημένης ατμόσφαιρας μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στη βελτίωση της ποιότητας και την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής τους, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργεί η βρετανική εταιρεία Campden BRI.

Όπως εξηγεί η ερευνήτρια του Τμήματος Κατασκευαστικών Τεχνολογιών της Campden, Lynneric Potter: «Η επεξεργασία τροφίμων σε συνθήκες τροποποιημένης ατμόσφαιρας είναι η προετοιμασία του προϊόντος σε συνθήκες έλλειψης ατμοσφαιρικού αέρα», σημειώνοντας ότι η καινοτόμος εφαρμογή μπορεί να συνδυαστεί με τη συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας.

Προς το παρόν, πάντως, οι επιστήμονες εξετάζουν την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης τεχνικής σε μικροκλίμακα, χρησιμοποιώντας έναν θάλαμο ελεγχόμενων συνθηκών, στον οποίο μπορούν να εμφυσήσουν διαφορετικά αέρια και να μειώσουν τα επίπεδα οξυγόνου κάτω από 1%. Με τη χρήση ερμητικά αποστειρωμένων γαντιών, οι επιστήμονες κατάφεραν να κόψουν φρούτα και λαχανικά στο θάλαμο ελεγχόμενων συνθηκών, αποτρέποντας την ενζυμική αμαύρωση (μαύρισμα) που δημιουργείται σε ένα πλούσιο σε οξυγόνο περιβάλλον.

«Αν και οι ερευνητικές εφαρμογές είναι περιορισμένες στο συγκεκριμένο τομέα, φαίνεται ότι οι συνθήκες τροποποιημένης ατμόσφαιρας μπορούν να λειτουργήσουν ανασταλτικά στη γρήγορη ενζυμική αμαύρωση και χρωματική αλλοίωση των τροφίμων» λέει η Potter.

Η τεχνική της Campden έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ονομασία SO2SAY. «Αν η συγκεκριμένη τεχνική αποδειχθεί επιτυχής, τότε η εφαρμογή της μπορεί να επεκταθεί και στην επεξεργασία φρέσκου κρέατος και ψαριών, καθώς και άλλων τροφίμων» σημειώνει η τεχνολόγος. Σύμφωνα με την εταιρεία Campden, δεν υπάρχει άλλη εταιρεία στη Βρετανία που να πειραματίζεται στη συγκεκριμένη τεχνική, η οποία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για εμπορικούς σκοπούς. «Πρόκειται για μια εξαιρετικά καινοτόμο εφαρμογή που βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο» καταλήγει η Potter.

Πηγή: MeatProcess.com

You might also like