Σκέψεις μετά το… ναυάγιο στα κλωνοποιημένα
Τρόπους για να ξεφύγουν από το αδιέξοδο που προέκυψε τον περασμένο μήνα γύρω από τη νομοθεσία για τα "Νέα Τρόφιμα", αναζητούν τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, τώρα προτίθενται να αποσπάσουν την υπόθεση «κλωνοποιημένα» από τη νομοθετική πρόταση για τα «Νέα Τρόφιμα», και να εντάξουν τα πρώτα σε ξεχωριστή νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε η αναθεωρημένη νομοθεσία για τα «Νέα Τρόφιμα», να προχωρήσει χωρίς εμπόδια.
Συγκεκριμένα, συμμετέχοντας σε μια συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ευρωκοινοβουλίου, ο Επίτροπος Ντάλι διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές ότι είναι επείγον να προχωρήσει η υπόθεση των «Νέων Τροφίμων» και ότι για το λόγο αυτό προτίθεται να υποβάλει νέα νομοθετική πρόταση σχετικά με αυτά, μέχρι το τέλος του έτους. Αποκάλυψε δε ότι θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες για μια χωριστή νομοθετική πρόταση σχετικά με τα προϊόντα από κλωνοποιημένα ζώα, και ότι η Επιτροπή «έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με το Κοινοβούλιο και να φτάσει σε αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν».
Σημειώνεται ότι το αδιέξοδο γύρω από τα τρόφιμα που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα και τους απογόνους τους μπλόκαρε την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα «Νέα Τρόφιμα», πράγμα που σημαίνει ότι τρία χρόνια συζητήσεων με στόχο να απλοποιηθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία των «Νέων Τροφίμων» πάνε χαμένα. Η διαφωνία προκάλεσε απογοήτευση στη βιομηχανία τροφίμων, καθώς οι ισχύοντες κανόνες για τα «Νέα Τρόφιμα», που καταρτίστηκαν το 1997, αποδεικνύονται χρονοβόροι και αποτρεπτικοί για την εφαρμογή καινοτομιών. Έτσι, τελικά, η υπόθεση «κλωνοποίηση», που δεν προοριζόταν να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο συγκεκριμένο νομοθετικό πακέτο και συμπεριλήφθηκε επειδή δεν μπορούσε να βρει τη φυσική της θέση σε οποιαδήποτε άλλη ισχύουσα νομοθεσία, αποδείχτηκε δούρειος ίππος.
Για την ιστορία, να πούμε ότι η τελευταία πράξη του δράματος παίχθηκε το βράδυ της Δευτέρας 28 Μαρτίου, όταν ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις του ευρωκοινοβουλίου με το Συμβούλιο Υπουργών για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί των «Νέων Τροφίμων», λόγω της απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές σε ότι αφορά τα κλωνοποιημένα. Η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν ότι τα τρόφιμα που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα και η κλωνοποίηση για την παραγωγή τροφίμων πρέπει να απαγορευθούν ρητά. Από την πλευρά τους οι κυβερνήσεις και η Κομισιόν, δέχονταν μεν την απαγόρευση χρήσης κρέατος από κλωνοποιημένα ζώα, υποστήριζαν όμως ότι πρέπει να επιτραπεί η χρήση του κρέατος των απογόνων τους, κάτι που το ευρωκοινοβούλιο δεν αποδέχθηκε. [Σημειώνεται ότι τα ίδια τα κλωνοποιημένα ζώα είναι αριθμητικά ελάχιστα και τεράστιας χρηματικής αξίας, κι έτσι η βιομηχανία τροφίμων δεν ενδιαφέρεται για τα ίδια αλλά για τους απογόνους τους].
Μετά από αυτό το πρόβλημα, η τελική παραχώρηση του ευρωκοινοβουλίου ήταν να μην απαγορευθεί η χρήση κρέατος και γαλακτοκομικών από τους απογόνους κλωνοποιημένων ζώων αλλά τουλάχιστον να δηλώνεται ευκρινώς η ύπαρξή του στη συσκευασία. Ούτε όμως αυτό έγινε δεκτό από το Συμβούλιο Υπουργών, με εξαίρεση την περίπτωση του φρέσκου βοδινού κρέατος. Επομένως το ναυάγιο ήταν αναπόφευκτο…
Πρακτικό αποτέλεσμα του αδιεξόδου είναι να εξακολουθήσει η ισχύς της υφιστάμενης νομοθεσίας του 1997, που απαιτεί έγκριση για τη χρήση κλωνοποιημένου κρέατος στα τρόφιμα, αλλά δεν κάνει αναφορά στο κρέας και το γάλα των απογόνων τους. Πολλοί τώρα λένε ότι όσο παρατείνεται η εκκρεμότητα, τα προϊόντα από τους απογόνους κλωνοποιημένων ζώων θα αρχίσουν να μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα. Πρέπει επιπροσθέτως να πούμε ότι τα τρόφιμα που προέρχονται από ζώα στων οποίων το οικογενειακό δέντρο υπάρχει κάπου ένας κλώνος, δεν έχουν μπλοκαριστεί σε άλλες αγορές, επομένως τα εμπόδια στις εισαγωγές τέτοιων προϊόντων περικλείουν τον κίνδυνο κυρώσεων από εμπορικούς εταίρους της Ε.Ε., όπως οι ΗΠΑ.