Σαφέστερους κανόνες για τις ετικέτες στα τρόφιμα ζητούν οι ευρωβουλευτές

Το θέμα της σήμανσης χώρας προέλευσης στα τρόφιμα, μας έχει απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν, και το Meat Place έχει καταγράψει όλες τις εξελίξεις που τους τελευταίους μήνες έχουν συμβεί. Επανερχόμαστε στο θέμα, γιατί πλησιάζει ο καιρός που θα διαμορφωθεί το τελικό κείμενο του σχετικού κανονισμού, αλλά και γιατί προχθές Τρίτη δόθηκε μια ώθηση στο ζήτημα αυτό, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του ευρωκοινοβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή συμφώνησαν ότι οι βασικές διατροφικές πληροφορίες, όπως το ενεργειακό περιεχόμενο και η περιεκτικότητα σε λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, υδατάνθρακες, σάκχαρα, πρωτεΐνες και αλάτι, πρέπει να αναγράφονται με τρόπο ευανάγνωστο και με μορφή πίνακα στο πίσω μέρος της συσκευασίας. Σε αυτή την υποχρεωτική λίστα προσέθεσαν τα τεχνητά τρανς λιπαρά. Όλες αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει να δηλώνουν την περιεκτικότητα ανά 100gr ή ανά 100ml, και επίσης ανά μερίδα. Για να εξασφαλιστεί ότι οι ετικέτες είναι ευανάγνωστες, οι ευρωβουλευτές κατάρτισαν έναν μακρύ κατάλογο που θα πρέπει να λάβει υπόψη της η Κομισιόν όταν θα θεσπίσει δεσμευτικούς κανόνες.

Νέες απαιτήσεις για την προέλευση

Η προέλευση ορισμένων τροφίμων, όπως το βόειο κρέας, το μέλι, το ελαιόλαδο και τα νωπά φρούτα και λαχανικά, είναι ήδη υποχρεωτικό να αναγράφεται στην ετικέτα. Κατόπιν αιτήματος του ευρωκοινοβουλίου, το Συμβούλιο των Υπουργών συμφώνησε πριν από 5 μήνες να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα στο χοιρινό κρέας, το κρέας αιγοπροβάτων και το κρέας των πουλερικών. Οι ευρωβουλευτές όμως επανέρχονται και ζητούν τώρα επιπροσθέτως τη σήμανση του «τόπου ή της χώρας προέλευσης» για όλα τα κρέατα και τα πουλερικά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα άλλα προϊόντα που αποτελούνται από ένα βασικό συστατικό. Επίσης ζητούν να αναγράφεται υποχρεωτικά η χώρα προέλευσης για το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια, όταν χρησιμοποιούνται ως συστατικό σε μεταποιημένα τρόφιμα.

Πρόσθετη επισήμανση στο κρέας

Σύμφωνα με την άποψη των ευρωβουλευτών, η ετικέτα στο κρέας θα πρέπει να αναφέρει πού γεννήθηκε το ζώο, πού εκτράφηκε και σφάχτηκε. Επιπλέον, το κρέας που προέρχεται από σφαγή χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση του ζώου (π.χ. το κρέας που προορίζεται για μουσουλμάνους), θα πρέπει να σημαίνεται ως τέτοιο, κι ακόμη το κρέας που προέρχεται από συνδυασμό κομματιών κρέατος πρέπει να φέρει την ένδειξη «μορφοποιημένο κρέας».

Οι ευρωβουλευτές φαίνεται ότι επιθυμούν να ενισχύσουν τους κανόνες προκειμένου να εξασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές δεν θα παραπλανούνται από την παρουσίαση της συσκευασίας. Επίσης έκριναν ότι πρέπει να απαλλαγούν από τις παραπάνω υποχρεώσεις τα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα που προορίζονται για άμεση κατανάλωση, όπως επίσης και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα τροφίμων.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος ενέκρινε τις προτάσεις αυτές και έδωσε εντολή στην ευρωβουλευτή Ρενάτε Σόμερ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας με το Συμβούλιο, πριν από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου τον Ιούλιο.Σημειώνεται ότι μόλις υιοθετηθεί ο νέος Κανονισμός, οι επιχειρήσεις τροφίμων θα έχουν τρία χρόνια για να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες.

You might also like