Codex Alimentarius: Τον Ιούλιο η διαπραγμάτευση για τα αυξητικά σε βοοειδή και χοίρους

Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκρίνει πρότυπα τροφίμων και ζωοτροφών, οι αποφάσεις της είναι γενικά σύμφωνες με το έργο της Επιτροπής του Codex Alimentarius του ΟΗΕ (CAC), η οποία θέτει πρότυπα σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι διαπραγματεύσεις που γίνονται στο πλαίσιο της Επιτροπής αυτής, έχουν επομένως τη σημασία τους. Στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. που έγινε στις 17 Μαΐου, οι υπουργοί ενημερώθηκαν για την πρόοδο και τις προοπτικές των διαπραγματεύσεων για τον Codex Alimentarius.

Όπως προέκυψε από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, τα πρόσθετα τροφίμων και οι κανόνες για τη σήμανση και την υγιεινή, είναι μερικά παραδείγματα όπου ο Codex έχει δημιουργήσει μια συλλογή των προτύπων και πρακτικών που αναγνωρίζονται σε όλο τον κόσμο.

Ο στόχος της CAC είναι διπλός: να δώσει στους καταναλωτές ασφαλή τρόφιμα καλής ποιότητας και να εξασφαλίσει δίκαιες πρακτικές στο παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων. Ανάμεσα στα επιτεύγματα των τελευταίων διαπραγματεύσεων είναι:

– ο καθορισμός μέγιστων επιπέδων για τη μελαμίνη, μία επικίνδυνη χημική ουσία που παράνομα χρησιμοποιείται σε βρεφικές τροφές,

– η προώθηση της προσέγγισης της Ε.Ε. για τα πρόσθετα τροφίμων και τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων,

– η διατήρηση της αυθεντικότητας του παρθένου ελαιολάδου και

– ένας κώδικας πρακτικής για το καπνιστό ψάρι.

Ένα δύσκολο ζήτημα που θα συζητηθεί τον Ιούλιο στο πλαίσιο της Επιτροπής του Codex είναι ο καθορισμός των ανώτατων επιπέδων καταλοίπων της ουσίας ractopamine, που είναι ένας αυξητικός παράγοντας ο οποίος χρησιμοποιείται σε χοίρους και βοοειδή σε ορισμένες τρίτες χώρες, αλλά αποφασιστικά απορρίφθηκε από την Ε.Ε., η οποία έχει απαγορεύσει τη χρήση της ουσίας αυτής στην παραγωγή κρέατος από το 1989. Η ουσία ractopamine όπως και η clenbuterol συμβάλλουν ώστε το κρέας των ζώων να είναι ιδιαίτερα άπαχο, όμως κρίνονται επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία.

Ωστόσο, πρόσφατα υπήρξε πρόοδος σε κάποια άλλα ευαίσθητα ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα η ανάπτυξη των κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με την επισήμανση των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, για την οποία υπήρχε μεγάλη απόσταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Το ζήτημα είναι τώρα πλέον κοντά στην επίλυσή του, αν και έχει μπει στην ημερήσια διάταξη από το 1996.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αν και τα πρότυπα του Codex Alimentarius αποτελούν απλώς συστάσεις και δεν είναι νομικώς δεσμευτικά, εν τούτοις παρέχουν συχνά τη βάση για αποφάσεις που λαμβάνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και ενσωματώνονται στις εθνικές νομοθεσίες. Η Επιτροπή του Codex Alimentarius είναι ένας διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε το 1962 από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

You might also like