Η «παράδοξη κατάσταση» του τομέα βόειου κρέατος της Ευρώπης
Τη δέσμευση ότι θα ληφθούν υπόψη στις μελλοντικές προτάσεις για την Κοινή Αγροτική Πολιτική τα συμπεράσματα της Ομάδας Προβληματισμού για το βόειο κρέας, ανέλαβε η προεδρία της Κομισιόν στο προχθεσινό (19/7) Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που συνήλθε στις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν ενημέρωσε τους υπουργούς σχετικά με τα συμπεράσματα της Ομάδας Προβληματισμού και υπογράμμισε ότι ο τομέας του βόειου κρέατος βρέθηκε σε μια παράδοξη κατάσταση όπου οι τιμές της αγοράς παραμένουν υψηλές, αλλά το εισόδημα των παραγωγών μειώνεται εξαιτίας της τιμής των ζωοτροφών και άλλων εισροών.
Στην έκθεσή της η Κομισιόν ανέφερε τα κύρια θέματα που συζητούνται στην Ομάδα Προβληματισμού:
– Τα σημερινά και πιθανά μελλοντικά μέτρα για την αγορά τα οποία θα αποτελέσουν ένα δίχτυ ασφαλείας.
– Η σημασία του καθεστώτος άμεσων ενισχύσεων που αποτελεί απαραίτητη υποστήριξη γι’ αυτόν τον τομέα.
– Η νομοθεσία για την αγροτική ανάπτυξη, που μπορεί να προσφέρει πολλά ειδικά εργαλεία.
Θυμίζουμε ότι η Κομισιόν, λαμβάνοντας υπόψη τη δυσχερή κατάσταση στον τομέα του βόειου κρέατος, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου Υπουργών Γεωργίας τον περασμένο Μάιο δρομολόγησε μια διαδικασία που οδήγησε στη δημιουργία της Ομάδας Προβληματισμού με σκοπό να μελετήσει το θέμα και να εισηγηθεί μέτρα σχετικά με τον τομέα του βόειου κρέατος.
Τα καρπούζια… έφαγαν πόρτα
Στο προχθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας το ΥΠΑΑ&Τ εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Γεωργία Μπαζώτη, η οποία και επανήλθε στο αίτημα της Ελλάδας να επεκταθούν τα έκτακτα μέτρα και οι αποζημιώσεις των γεωργών, συμπεριλαμβάνοντας και άλλα προϊόντα, όπως οι φράουλες και τα καρπούζια. Υποστήριξε ότι υπάρχουν παραγωγοί που ζημιώθηκαν, είτε γιατί δεν διέθεσαν τα προϊόντα τους είτε γιατί αναγκάστηκαν να τα διαθέσουν σε πολύ χαμηλές τιμές, λόγω της συγκεκριμένης κρίσης. Τόνισε πως το γεγονός ότι τα εν λόγω προϊόντα δεν συμπεριλήφθηκαν στα έκτακτα μέτρα, συνιστά άνιση μεταχείριση των παραγωγών τους, ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την επέκταση των έκτακτων μέτρων και του προϋπολογισμού τους. Ανάλογα αιτήματα υπέβαλαν η Ιταλία και η Γαλλία ώστε να συμπεριληφθούν τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια στα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Τελικά, όλοι… έφαγαν πόρτα, καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑ&Τ "ο Επίτροπος Γεωργίας Ντατσιάν Τσιόλος ισχυρίστηκε ότι η γενικότερη κατάσταση της αγοράς των οπωροκηπευτικών στην Ε.Ε. δεν δικαιολογεί προς το παρόν ότι οι τιμές και η ζήτηση των εν λόγω προϊόντων σχετίζεται με την εμφάνιση του βακτηρίου και την επακόλουθη κρίση. Υποσχέθηκε όμως ότι θα επανέλθει στο θέμα στο τέλος του καλοκαιριού και ότι θα αξιολογήσει την κατάσταση ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για τα παραπάνω προϊόντα".