Έμπλεξαν στους ορισμούς του ΜΔΚ

Αν και αναγνωρίζει ότι δεν τίθενται θέματα ασφάλειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το Ηνωμένο Βασίλειο να σταματήσει η παραγωγή του κρέατος που ονομάζεται “desinewed meat” (DSM) και προέρχεται από το διαχωρισμό του κρέατος από τα οστά με τη χρήση τεχνολογίας χαμηλής πίεσης.

Από τις 28 Απριλίου, οι Βρετανοί βιομήχανοι κρέατος θα πρέπει να σταματήσουν αυτού του είδους την επεξεργασία για κρέας που προέρχεται από μηρυκαστικά ζώα. Αντίθετα, θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη επεξεργασία για τα πουλερικά και τους χοίρους, όμως θα πρέπει να το επισημαίνουν στη συσκευασία ως «Μηχανικά Διαχωρισμένο Κρέας» (ΜΔΚ) κι όχι ως κρεοπαρασκεύασμα όπως μέχρι σήμερα. Η κίνηση αυτή καταδικάστηκε από το Βρετανικό Σύνδεσμο Επεξεργασίας Κρέατος (BMPA), ο οποίος ανακοίνωσε ότι κάτι τέτοιο θα στοιχίσει απώλεια θέσεων εργασίας και εκτιμώμενες οικονομικές ζημιές ύψους 200 εκατ. λιρών στη βιομηχανία τροφίμων, ενώ ο Τύπος υποδέχτηκε την απαίτηση της Ε.Ε. με τίτλους όπως «Πείτε αντίο στο φθηνό χάμπουργκερ» εξηγώντας ότι τώρα το φαστ φουντ θα γίνει πιο ακριβό. Πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιείται στη Μ. Βρετανία από τα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Δημοσιεύοντας τη δήλωση του διευθυντή του BMPA Στίβεν Ρωσσίδης, το βρετανικό περιοδικό Meat Trades Journal γράφει: "το DSM είναι ένα εντελώς διαφορετικό προϊόν από το ΜΔΚ. Το ΜΔΚ προέρχεται από μηχανικό εξοπλισμό που εφαρμόζει υψηλή πίεση, κι έτσι η δομή των μυϊκών ινών καταστρέφεται. Το DSM είναι αποτέλεσμα εφαρμογής χαμηλής πίεσης που εξάγει το κρέας από τα οστά, έτσι αυτό που παίρνεις είναι κάτι σαν κιμάς, και διατηρεί τη δομή των μυϊκών ινών. Η Κομισιόν περιλαμβάνει τα πάντα στον ορισμό του ΜΔΚ, αλλά πολλά κράτη μέλη πιστεύουν ότι θα έπρεπε να υπάρχει άλλος ορισμός για το DSM, και έχει δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας που ασχολείται στις Βρυξέλλες με αυτό το θέμα, αφού ακόμα και η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας».

Ο BMPA ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση να συνεχίσει να υπερασπίζεται τη μέχρι τώρα ερμηνεία της νομοθεσίας και να δώσει στη βιομηχανία περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστεί στις όποιες αλλαγές ώστε «να ελαχιστοποιηθεί η διατάραξη της αγοράς και η οικονομική ζημιά».

«Πρόκειται για μια εγκληματική απώλεια ενός πολύτιμου προϊόντος σε μια συγκυρία έλλειψης πρωτεϊνών, και σε μια στιγμή που καλούμαστε να περιορίσουμε τη σπατάλη των τροφίμων. Έχει χαθεί η κοινή λογική», λέει ο Στ. Ρωσσίδης.

Η βρετανική Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων (FSA) συμφώνησε να εφαρμόσει την αναστολή, καθώς η Κομισιόν απείλησε να απαγορεύσει τις βρετανικές εξαγωγές προϊόντων κρέατος εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση.

You might also like