Θάνος Αγγελάκης: «Η Πτηνοτροφία είναι ένας από τους πιο δυναμικούς και δραστήριους κλάδους της πρωτογενούς μας παραγωγής»

Συνέντευξη στον Πάνο Κατσαχνιά

Ο Νικόλαος και η Παναγιώτα Αγγελάκη δημιούργησαν το 1962, στην Χαλκίδα της Εύβοιας, μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση. Με αφοσίωση και μεράκι, η εταιρεία αυτή σταδιακά εξελίχθηκε σε καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής κοτόπουλου.
Από το 1992, διατηρεί υπερσύγχρονη μονάδα στην περιοχή του Πούρνου Ευβοίας και αποτελεί σταθερό πυλώνα τόσο ανάπτυξης, για την ελληνική περιφέρεια, όσο και στήριξης της οικονομίας. Σήμερα, η Αγγελάκης Α.Ε. κατέχει σημαντική θέση στον κλάδο της πτηνοτροφίας, συντηρώντας άμεσα πάνω από 200 θέσεις εργασίας και στηρίζοντας έμμεσα εκατοντάδες ακόμη θέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Τα ηνία της επιχείρησης έχει αναλάβει η νέα γενιά της οικογένειας Αγγελάκη, ο Θάνος και ο Ταξιάρχης, συνεχίζοντας αναλλοίωτη τη φιλοσοφία μιας παραδοσιακής οικογενειακής επιχείρησης. Σταθερή επιδίωξη της εταιρείας είναι η ανάπτυξη και δημιουργία καινοτόμων προϊόντων με σεβασμό στον άνθρωπο.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας και πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ), Θάνος Αγγελάκης, δηλώνει για ακόμη μια φορά μιλώντας στο MEAT PLACE ότι παραμένει σταθερός στο όραμά του: «Η ποιότητα να μην θυσιάζεται ποτέ στον βωμό της ποσότητας, με τα προϊόντα της εταιρείας να παραμένουν κορυφαία σε γεύση και να μη θυμίζουν σε τίποτα τυποποιημένα προϊόντα χωρίς φαντασία».

MEAT PLACE | Όντας από πολύ νωρίς μέσα στα τεκταινόμενα της οικογενειακής επιχείρησης και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας από το 1998, μιλήστε μας για την πορεία και εξέλιξη της όλα αυτά τα χρόνια.

Θάνος Αγγελάκης | Το όραμά μας για τη μετεξέλιξη της εταιρίας Αγγελάκης από μια μικρή, οικογενειακή, αμιγώς πτηνοτροφική επιχείρηση σε μια υπερσύγχρονη, καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής κοτόπουλου που θα καινοτομεί σε όλα τα επίπεδα υπήρχε και νωρίτερα από το 1998. Η παραγωγή διαφοροποιημένων προϊόντων υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, με συνέπεια και σεβασμό στον καταναλωτή ήταν πάντα η βασική προτεραιότητα της Αγγελάκης. Ο δρόμος μέχρι εδώ δεν ήταν εύκολος, αλλά μπορώ να πω ότι σήμερα διαθέτουμε τη συμπυκνωμένη γνώση και εμπειρία, ώστε να υλοποιήσουμε, αλλά και να διευρύνουμε το όραμα αυτό.

MEAT PLACE | Ο πτηνοτροφικός κλάδος στην Ελλάδα είναι ένας από τους πιο γοργά αναπτυσσόμενους. Που οφείλει αυτή του τη δυναμική;

Θάνος Αγγελάκης | Πράγματι, πρόκειται για έναν από τους πιο δυναμικούς και δραστήριους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής. Κατ’ αρχάς, παρακολουθεί τις εξελίξεις και αφουγκράζεται τις ανάγκες των Ελλήνων καταναλωτών σε όλα τα επίπεδα. Ταυτόχρονα όμως παρακολουθεί τις παγκόσμιες τάσεις και επενδύει συνεχώς σε εξοπλισμό και νέες τεχνολογίες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει εντελώς η φυσιογνωμία των επιχειρήσεων και το στελεχιακό δυναμικό τους. Οι ελληνικές πτηνοτροφικές επιχειρήσεις έχουν πλέον αναβαθμιστεί πλήρως και είναι εφάμιλλες με βιομηχανίες τροφίμων παγκοσμίου επιπέδου.

MEAT PLACE | Γιατί κατά τη γνώμη σας αυξάνεται συνεχώς και στην Ελλάδα, η κατανάλωση πουλερικών; Έχει να κάνει μόνο με το χαμηλό κόστος αγοράς;

Θάνος Αγγελάκης | Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια μακρόχρονη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του Έλληνα καταναλωτή και των ελληνικών πτηνοτροφικών επιχειρήσεων. Σαφώς, η πολύ προσιτή τιμή του κοτόπουλου παίζει ρόλο στην αύξηση της κατανάλωσης. Σε αυτό συμβάλει όμως και η ποικιλία των προϊόντων κοτόπουλου που διατίθενται πλέον στην αγορά και προσφέρουν εύκολες λύσεις για το καθημερινό τραπέζι. Σήμερα, υπάρχει πληθώρα προϊόντων που δίνουν τη δυνατότητα πολλαπλών παρασκευών εύκολα και γρήγορα, απαντώντας στο ζητούμενο της ευκολίας και της έλλειψης χρόνου. Και βέβαια, το κοτόπουλο είναι από τα πιο υγιεινά προϊόντα συνδυάζοντας την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, τις χαμηλές θερμίδες και την υψηλή διατροφική αξία.

MEAT PLACE | Ποια νέα προϊόντα σας, είναι εκείνα που καταγράψατε ότι «κάνουν τη διαφορά» στις προτιμήσεις των καταναλωτών;

Θάνος Αγγελάκης | Τα προϊόντα που λανσάραμε πρόσφατα και έχουν ήδη κερδίσει την εμπιστοσύνη του καταναλωτή είναι το χειροποίητο, gluten-free γεμιστό ρολό κοτόπουλου, το μπιφτέκι κοτόπουλου από Ελαιοπουλάκι με βιολογική βρώμη ολικής άλεσης, φρέσκα λαχανικά, αγνό ελαιόλαδο και κουρκουμά, καθώς και τα ιδιαίτερα τραγανά και ζουμερά πανέ προϊόντα (φιλετίνια, κοτομπουκιές και κεφτεδάκια) από ατόφιο, φρέσκο κοτόπουλο. Τα νέα προϊόντα αγκαλιάστηκαν από τους Έλληνες καταναλωτές χάρη στα μοναδικά χαρακτηριστικά τους, την εξαιρετική ποιότητά τους και το γεγονός ότι ανταποκρίνονται πλήρως στις σύγχρονες απαιτήσεις του αγοραστικού κοινού. Στις αγορές του εξωτερικού, τη διαφορά κάνει το Ελαιοπουλάκι, το οποίο τρέφεται με 100% φυτικές τροφές που βασίζονται στο αγνό ελαιόλαδο και το καλαμπόκι.

MEAT PLACE | Η ραγδαία αύξηση της τιμής των ζωοτροφών και του κόστους της ενέργειας, πόσο επηρεάζει την παραγωγή σας και πόσο την τιμή στην οποία αγοράζει τελικά ο καταναλωτής;

Θάνος Αγγελάκης | Οι τιμές όλων των βασικών αγαθών εμφανίζουν συνεχή αύξηση, σε παγκόσμιο επίπεδο, από το τελευταίο τετράμηνο του 2020. Πέρα από την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών και της ενέργειας, τα οποία είναι βασικά κέντρα κόστους, σημαντικές αυξήσεις έχουν δεχτεί όλα τα είδη που προμηθευόμαστε, ενώ ταυτόχρονα αναμένουμε το επόμενο διάστημα ελλείψεις σε Β’ ύλες και υλικά συσκευασίας. Ως αποτέλεσμα, το κόστος παραγωγής του κοτόπουλου έχει επηρεαστεί σημαντικά. Η μεσοσταθμική αύξηση στο κόστος των προϊόντων μας έχει ξεπεράσει το 30%. Την υπέρογκη αυτή αύξηση δεν τη μετακυλήσαμε στην τελική τιμή των προϊόντων μας, παρά μόνο σε ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 8% έως τον Οκτώβρη.

MEAT PLACE | Ως πρόεδρος της Διεπαγγελματικής, είστε σε «ανοιχτή επικοινωνία» με την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ για την εξεύρεση λύσεων; – Τι πρέπει να γίνει;

Θάνος Αγγελάκης | Πράγματι, είμαστε σε συχνή επικοινωνία με τον υφυπουργό, Σίμο Κεδίκογλου, ο οποίος είναι υπεύθυνος του Κτηνοτροφικού Τομέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συμμετέχει δραστήρια και δυναμικά στην εξεύρεση λύσης. Η πρότασή μας από την πρώτη στιγμή, για την οποία μάλιστα είχαμε στείλει σχετικό υπόμνημα στο γραφείο του πρωθυπουργού, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ήταν η λήψη επιδότησης για την κάλυψη του αυξημένου κόστους ενέργειας, η οποία φαίνεται ότι εισακούστηκε. Επίσης, αυτή τη στιγμή, σε συνεργασία με τον κ. Κεδίκογλου και τον έτερο υφυπουργό του ΥπΑΑΤ, Γιώργο Στύλιο, επεξεργαζόμαστε ένα πλαίσιο ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της υπέρμετρης αύξησης του κόστους των ζωοτροφών.

MEAT PLACE | Είστε ικανοποιημένος από την εμπλοκή σας στην «Ομάδα Εργασίας» για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις; – Τι αλλαγές φέρνει ο νέος Νόμος;

Θάνος Αγγελάκης | Είναι πολύ σημαντικό που μπορεί να εκπροσωπηθεί πλέον ο κλάδος της πτηνοτροφίας, μέσω της ΕΔΟΠ και να συμμετέχει ενεργά στη λήψη αποφάσεων που καθορίζουν τη βιωσιμότητά του.
Είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια του ΥπΑΑΤ και θέλουμε να συνεισφέρουμε στο μέγιστο, καθώς αναγνωρίζουμε ότι πρώτη φορά υπάρχει ειλικρινής και ουσιαστική πρόθεση συνεργασίας. Όμως, παρότι είναι αδιαμφισβήτητα μία καρποφόρα διαδικασία, θα μπορούσαν να είχαν γίνει αλλαγές στη νομοθεσία ακόμα πιο δραστικές. Αντιλαμβάνομαι παρά ταύτα πως πρέπει να αρθεί ένα βασικό μέρος της κείμενης, αλλά  αναχρονιστικής, εθνικής νομοθεσίας και αυτό απαιτεί χρόνο και επιμονή.
Υπάρχει το μείζον θέμα της αδειοδότησης των υφιστάμενων πτήνο-κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων κι είναι επιτακτική ανάγκη να λυθεί άμεσα. Πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, που δεν δύναται να αδειοδοτηθούν βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, αλλά λειτουργούν εύρυθμα και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Το βασικό κώλυμα για την αδειοδότησής τους είναι οι αποστάσεις από άλλα σημεία ενδιαφέροντος βάσει του Νόμου 4056/2012. Ακόμα κι αν αυτές είναι άνευ υγειονομικού ή περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.
Οι μονάδες αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% του συνόλου των εγκαταστάσεων της πτηνοτροφίας κι αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, ο κλάδος οδηγείται σε οικονομικό μαρασμό. Και είναι πραγματικά λυπηρό, καθώς ο κλάδος παράγει ένα τρόφιμο υψηλής βιολογικής αξίας και είναι ο μόνος, μεταξύ λοιπών κρεάτων, που έχει αυτάρκεια στην ελληνική αγορά της τάξης του 82%.

MEAT PLACE | Η κρίση της πανδημίας Covid-19 εδώ και δυο χρόνια, πόσο τελικά άλλαξε τα δεδομένα στον κλάδο της πτηνοτροφίας;

Θάνος Αγγελάκης | Η πανδημία επηρέασε καθοριστικά την αγορά των τροφίμων, αλλάζοντας άρδην τις ισορροπίες μεταξύ λιανεμπορίου και εστίασης. Η κρίση αυτή επιβάρυνε με προβλήματα και νέο δανεισμό την Ελληνική Πτηνοτροφία.

MEAT PLACE | Η επιχειρηματική εξωστρέφεια, είναι μια μακρόπνοη στρατηγική για την Αγγελάκης Α.Ε. ή μια «λύση ανάγκης» για να αντιμετωπιστεί η πτώση του τζίρου;

Θάνος Αγγελάκης | Η εξωστρέφεια οφείλει να αποτελεί μακρόπνοη στρατηγική, όντας μια διαδικασία που απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και φέρνει αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Υπάρχουν βέβαια και επιχειρήσεις που εξάγουν τα προϊόντα τους ως λύση ανάγκης, προκειμένου να διοχετεύσουν τα αποθέματά τους σε εναλλακτικές αγορές. Αυτό όμως, επί της ουσίας, δεν συνιστά εξωστρέφεια.
Η κρίση αυτή απέδειξε ότι οι Ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να επενδύουν και σε άλλες αγορές, εκτός της Ελληνικής και επιβράβευσε όσες το έκαναν ήδη. Εμείς, στην Αγγελάκης Α.Ε., έχουμε θέσει σαν στρατηγικό στόχο τη διαρκή επέκταση της παρουσίας μας στο διεθνές περιβάλλον, αναπτύσσοντας καινοτόμα και διαφοροποιημένα προϊόντα που απαντούν -ή ακόμη και προλαβαίνουν- τις διατροφικές τάσεις της κάθε εποχής.
Την ίδια στιγμή, η ΕΔΟΠ εκπονεί σχέδιο για την προώθηση της εξωστρέφειας του ελληνικού κοτόπουλου, με στόχο να το αναδείξει την ποιοτική του υπεροχή.

MEAT PLACE | Ποιο είναι το επενδυτικό σας πλάνο για το 2022;

Θάνος Αγγελάκης | Στην Αγγελάκης ολοκληρώσαμε μέσα στο 2021 επενδύσεις ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, οι οποίες περιλαμβάνουν μηχανολογικό εξοπλισμό, ψηφιακή μετάβαση και ανανέωση στόλου.
Το 2022 ξεκινά η υλοποίηση ενός νέου επενδυτικού σχεδίου 20 εκατ. ευρώ με ορίζοντα 5 ετών, το οποίο περιλαμβάνει επενδύσεις σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της Αγγελάκης, από την εκκόλαψη μέχρι και τη διανομή στο σημείο πώλησης, ενώ παράλληλα εξετάζεται και η διεύρυνση της δραστηριότητάς μας μέσω περαιτέρω καθετοποίησης.
Τέλος, στο επενδυτικό πλάνο έχουν ενταχθεί και έργα που αφορούν την αξιοποίηση πράσινων πηγών ενέργειας και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας.

MEAT PLACE | Η αύξηση του κόστους ζωής, σε συνδυασμό με τη στασιμότητα μισθών και συντάξεων, φοβάστε ότι θα φέρουν τη νέα χρονιά, πτώση στην κατανάλωση; Κι αν ναι, σε τι βαθμό και πόσο γρήγορα;

Θάνος Αγγελάκης | Σαφώς και υφίσταται αυτή η ανησυχία. Ο βαθμός και η ταχύτητα που θα συμβεί αυτό, θα εξαρτηθεί τόσο από τις εξελίξεις που σχετίζονται με την πανδημία, όσο και από τις έγκαιρες αντιδράσεις της κυβέρνησης στο θέμα των ενισχύσεων προς τους Έλληνες πολίτες.

MEAT PLACE | Μιλήστε μας λίγο για τη δημιουργία του εταιρικού σας λογότυπου με αφορμή και τον πρόσφατο θάνατο του δημιουργού του;

Θάνος Αγγελάκης | Οι παραστάσεις και οι εικόνες μου για το ελληνικό κοτόπουλο προέρχονται από τη δεκαετία του ‘80, τότε που ακόμη και η έκφραση «κοτοπουλάς» υποδήλωνε κάτι βρώμικο. Πάντα όμως πίστευα ότι η πτηνοτροφία άξιζε μια καλύτερη εικόνα!
Έτσι, όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα νέο σήμα για την Αγγελάκης, τα βασικά μου κριτήρια ήταν:

  • Να αποπνέει όμορφα συναισθήματα
  • Να δημιουργεί το στοιχείο της έκπληξης (ποιος θα περίμενε ότι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους, θα δημιουργούσε το λογότυπο μιας πτηνοτροφικής εταιρείας)
  • Να έχει τα χρώματα που συναντάμε στη φύση

Ήταν πολύ μεγάλη τιμή για εμάς στην Αγγελάκης το γεγονός ότι ο Αλέκος Φασιανός δέχτηκε να φιλοτεχνήσει το νέο μας λογότυπο. Ο ίδιος πίστευε ότι η τέχνη πρέπει να βρίσκεται στην καθημερινότητά μας. Και τί πιο καθημερινό από ένα τρόφιμο που βάζουμε στο σπίτι μας και το τραπέζι μας σχεδόν κάθε μέρα.
Πέρα όμως από τη συνεργασία μας με τον Αλέκο Φασιανό, μας δόθηκε η αφορμή για τη δημιουργία μιας πολύ δυνατής φιλίας μεταξύ μας. Νιώθω πραγματικά ευτυχής που τον γνώρισα. Η σοφία, η ευγένεια, η μεγαλοσύνη και ταυτόχρονα η απλότητα που τον χαρακτήριζαν, θα με συντροφεύουν για πάντα.
Το σήμα που δημιούργησε για την εταιρεία μας, παραπέμποντας στο τρίπτυχο Άνθρωπος – Φύση – Περιβάλλον, θα εκφράζει σταθερά τη φιλοσοφία, την προοπτική και το όραμά μας για το μέλλον. Και βέβαια, ο Αλέκος Φασιανός θα ζει για πάντα στην καρδιά και στο μυαλό μας!

You might also like