ΠΟΠ για τον μαύρο χοίρο Κροατίας

Ο μαύρος χοίρος από τη Σλαβονία της Κροατίας, θα προστεθεί στη λίστα των 1.680 γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που ήδη προστατεύονται.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσθεσε το λεγόμενο «Meso Crne slavonske svinje» (μαύρο σλαβονικό χοιρινό κρέας), ένα γουρούνι δηλαδή από την ηπειρωτική Κροατία, στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ).

Πρόκειται για νωπό κρέας που λαμβάνεται με σφαγή αρσενικών και θηλυκών χοίρων, που ανήκουν στην κατηγορία των χοιριδίων και των χοίρων πάχυνσης, που προέρχονται από θηλυκούς χοίρους και κάπρους, της φυλής μαύρου χοίρου της Σλαβονίας, που αποτελεί μία από τις ιστορικές περιοχές της σημερινής Κροατίας.

Η νέα ονομασία θα προστεθεί στη λίστα των 1.680 γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που ήδη προστατεύονται.

Τα χαρακτηριστικά του κρέατος

Το εν λόγω κρέας έχει σκούρο χρώμα και είναι ιδιαίτερα συμπαγές, με μεγάλο ποσοστό ενδομυϊκού λίπους και χαμηλή έκκριση νερού. Το υψηλότερο ποσοστό λίπους στους μύες εξηγεί την απαλότητα και το χυμώδες του κρέατος όταν ψήνεται, γεγονός που του δίνει μια μαλακή συνοχή στο μάσημα.

Η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του «Meso Crne slavonske svinje» είναι αποτέλεσμα της γενετικής του βάσης, της ελεύθερης κυκλοφορίας και της βοσκής του μαύρου σλαβικού χοίρου στα βοσκοτόπια, της χρήσης ειδικής τροφής και της μεγαλύτερης περιόδου πάχυνσης, λόγω της χαμηλότερης μέσης ημερήσιας αύξησης βάρους.

Σύμβολο καλής τύχης και ευημερίας

Σημειώνεται, πως το χοιρινό τρώγεται παραδοσιακά στην ηπειρωτική Κροατία κατά τους εορτασμούς, τις θρησκευτικές γιορτές και τις οικογενειακές εκδηλώσεις. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός, πως το γουρούνι έχει επίσης μια συμβολική σημασία: οι ντόπιοι έχουν συνηθίσει το γουρούνι να σκάβει με το ρύγχος του τη γη και να τη σπρώχνει προς τα εμπρός και έτσι το θεωρούν σύμβολο καλής τύχης και ευημερίας.

Για τον λόγο αυτό, το ψητό χοιρινό είναι ένα παραδοσιακό πιάτο για να αποχαιρετήσεις την παλιά χρονιά και να υποδεχτείς τη νέα.

 

 

You might also like