Η οικονομία της Κίνας κινδυνεύει από το χοιρινό κρέας

Η πτώση των τιμών του χοιρινού κρέατος στέλνει την Κίνα στα πρόθυρα του αποπληθωρισμού.

Η πτώση των τιμών του χοιρινού κρέατος στην Κίνα, ωθεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο πιο κοντά στον αποπληθωρισμό, κάτι που θα μπορούσε να είναι άλλο ένα πλήγμα για τη δοκιμαζόμενη οικονομία της.

Αναλυτικότερα, η υπερκατανάλωση χοιρινού κρέατος οδήγησε τις λιανικές τιμές χοιρινού κρέατος στην Κίνα σε πτώση 31,8% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) της Κίνας, στον οποίο η τιμή του χοιρινού κρέατος έχει μεγάλη βαρύτητα.

Σημειώνεται, πως ο αποπληθωρισμός — που σχετίζεται με την πτώση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών, αποτελώντας ένα σημάδι αποδυνάμωσης της οικονομίας — είναι ανησυχητικός, επειδή οι καταναλωτές μπορεί να αναβάλουν τις επενδύσεις ή τις αγορές, με την ελπίδα ότι οι τιμές θα μειωθούν περαιτέρω.

Το χοιρινό πρωταγωνιστής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή

«Εκτός από την πτώση των τιμών των ακινήτων και τη μείωση των τιμών στα καταναλωτικά αγαθά, ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο η Κίνα βρίσκεται στα πρόθυρα του αποπληθωρισμού είναι η πτώση των τιμών του χοιρινού κρέατος», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του China Market Research Group, κ. Shaun Rein.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο ΔΤΚ της Κίνας υποχώρησε 0,5% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη διολίσθηση των τελευταίων τριών ετών. Τα τρόφιμα αποτελούν το ένα πέμπτο του καλαθιού του ΔΤΚ της Κίνας. Το χοιρινό αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι στην κατηγορία τροφίμων του καλαθιού και έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στον ΔΤΚ της Κίνας, γεγονός που εξηγεί τη στενή συσχέτιση μεταξύ των τιμών του χοιρινού κρέατος και του ΔΤΚ στην Κίνα.

Υπερπροσφορά χοιρινού κρέατος

Ο κλάδος του χοιρινού κρέατος της Κίνας έχει δει μια παρατεταμένη περίοδο υπερπροσφοράς και αδύναμης εγχώριας κατανάλωσης, δήλωσε ο Jun Rong Yeap, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στη Σιγκαπούρη.

Η παραγωγή χοιρινού κρέατος το 2022 έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών, στους 55,41 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Πιο πρόσφατα, η παραγωγή χοιρινού κρέατος της χώρας για το τρίτο τρίμηνο, αυξήθηκε κατά 3,6%.

«Για την παγκόσμια αγορά κρέατος, ένα κινεζικό πλεόνασμα χοιρινού κρέατος σημαίνει αποπληθωριστική ώθηση», δήλωσε ο ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου της Newedge Wealth, Ben Emons, ο οποίος πρόσθεσε ότι η υπερπροσφορά μπορεί να εντοπιστεί πριν από την πανδημία.

Μεταξύ 2018 και 2021, η αφρικανική πανώλη των χοίρων οδήγησε σε αύξηση των τιμών του χοιρινού κρέατος πάνω από 100%. Αυτό έδωσε κίνητρα στην εγχώρια παραγωγή χοιρινού κρέατος, με τους Κινέζους χοιροτρόφους να ανταποκρίνονται με μεγάλο δανεισμό για τον εκσυγχρονισμό των χοιροτροφείων.

Αλλάζουν οι καταναλωτικές συνήθειες

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Emons: «Οι Κινέζοι καταναλωτές αλλάζουν τις διατροφικές τους προτιμήσεις, αποκτώντας υγιεινή συνείδηση, με τους νέους, ειδικά, να στρέφονται στα πουλερικά και άλλα τρόφιμα».

Από την άλλη, οι εύποροι Κινέζοι θεωρούν όλο και περισσότερο το βόειο κρέας ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση για το χοιρινό, με το 28% των καταναλωτών που ερωτήθηκαν από την εταιρεία συμβούλων McKinsey, να δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να μειώσουν την κατανάλωση χοιρινού κρέατος.

Τα παραπάνω, εύλογα, συνθέτουν ένα περιβάλλον υπερπροσφοράς, με τη ζήτηση να μην επανακάμπτει, παρά τη μείωση των τιμών του χοιρινού κρέατος.

 

 

You might also like