Διερευνάται η χρήση φυκιών στην τροφή πουλερικών

Δοκιμές στο Ην. Βασίλειο, για να αξιολογηθεί η δυνατότητα χρήσης του κόκκινου φυκιού στις ζωοτροφές πουλερικών.

Μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία, που φιλοδοξεί να φέρει την επανάσταση στην παραγωγή ζωοτροφών για πουλερικά, λαμβάνει χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στόχος είναι να διερευνηθεί η χρήση ενός πολύ περιζήτητου κόκκινου φυκιού, ως βιώσιμου υποκατάστατου του αλεύρου σόγιας, στις τροφές κοτόπουλων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμπραξη για τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας τροφίμων

Λόγος γίνεται για το έργο Novel Seaweed Chicken Feed Feasibility (NSCFF), το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Seaweed Generation, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια SRUC και West London, το κέντρο CIEL (Centre for Innovation Excellence in Livestock) και τη Microgrow Systems Limited.

Οι επιστήμονες θα διερευνήσουν τη σκοπιμότητα χρήσης κόκκινων φυκιών (δεξαμενής ή θαλάσσιας καλλιέργειας), που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και τα οποία μπορούν να αποτελέσουν μια πρακτική και οικονομικά αποδοτική εναλλακτική τροφή κοτόπουλου.

Σημειώνεται, πως το NSCFF είναι ένα από τα 32 έργα που χρηματοδοτούνται από το Innovate UK και το BBSRC, για να οδηγήσουν τον μετασχηματισμό σε όλη τη βιομηχανία τροφίμων. Στόχος είναι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός αυξανόμενου πληθυσμού, ενώ προάγουν την υγεία και τη βιωσιμότητα.

Ερευνητικό πρόγραμμα 500.000 λιρών

Το έργο NSCFF ύψους 500.000 λιρών, θα αναπτύξει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα καλλιέργειας πρωτεϊνών μακροφυκών, αξιοποιώντας τα διατροφικά οφέλη των φυκιών, για να δημιουργήσει μια περιβαλλοντική πηγή πρωτεΐνης για τα πουλερικά.

Οι δοκιμές θα διεξαχθούν στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις πουλερικών του SRUC, κοντά στο Εδιμβούργο, όπου θα αξιολογηθεί ο αντίκτυπος της συμπερίληψης του κόκκινου φυκιού (dulse) στην πεπτικότητα των θρεπτικών συστατικών, την ανάπτυξη, την ποιότητα του σφαγίου και την υγεία του εντέρου, προσφέροντας βασικές γνώσεις για τις δυνατότητές του, ως βιώσιμη και αποτελεσματική εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης για τροφή κοτόπουλου.

Η Δρ Farina Khattak, η οποία θα ηγηθεί των δοκιμών του SRUC με τον καθηγητή Jos Houdijk, είπε: «Το dulse έχει σημαντικές δυνατότητες λόγω της υψηλότερης βιοδιαθέσιμης περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες. Σε αντίθεση με τις χερσαίες καλλιέργειες, η ικανότητα ταχείας ανάπτυξης του dulse υπόσχεται την παροχή βιώσιμου εφοδιασμού βιομάζας, κατάλληλης για ενσωμάτωση στη διατροφή των πουλερικών ως πολύτιμη πηγή πρωτεΐνης».

You might also like