Συνάντηση Αυγενάκη με φορείς για το ν/σ – Οι διάλογοι και οι θέσεις των φορέων

Σε διάλογο και συνεργασία κάλεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης όλους τους φορείς

Εκτενής διάλογος μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη και των φορέων, αναπτύχθηκε κατά την ακρόασή τους στο σχέδιο νόμου για την «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης», στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας στους εκπροσώπους των φορέων, τους επισήμανε ότι προετοιμάζονται ήδη επτά νομοσχέδια, εκ των οποίων τα περισσότερα θα έρθουν εντός του 2024.

Τι είπε ο ΥπΑΑΤ στους φορείς

Αναφορικά με την ίδρυση αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια, ο υπουργός είπε πως η διάταξη είναι απόλυτα σαφής καθώς γράφει ότι «αυτό είναι δυνητικό». Δηλαδή, τα Επιμελητήρια έχουν τη δυνατότητα τα ίδια, να αποφασίσουν κατά περίπτωση και -κυρίως- ότι οι αγρότες δεν θα εγγράφονται στο ΓΕΜΗ, καθώς έτσι θα αποκτούν εμπορική ιδιότητα και θα χάσουν τα προνόμια του αγρότη (φορολογικό καθεστώς, επιδοτήσεις κ.λ.π) και πρότεινε στους φορείς εάν έχουν κάποια νομοθετική πρόταση, που θα το κάνει ακόμα πιο ευκρινές, να την καταθέσουν.

Από τους φορείς Κρέατος, Γάλακτος και ΕΘΕΑΣ, ο υπουργός ζήτησε έως τις 15 Φεβρουαρίου τις προτάσεις τους για την αναδιάρθρωση και ανασύσταση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, καθώς αυτό δεν μπορεί να γίνει ερήμην σας.

Σχετικά με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των Συνεταιρισμών αγροτών, ο κ. Αυγενάκης είπε ότι έχει συζητήσει το θέμα με την ΕΘΕΑΣ, δεν είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί από το ΥπΑΑΤ, αλλά θα το δούμε μαζί βήμα βήμα, όπως και για τη δέσμευση των λογαριασμών παλαιοτέρων ή εν ενεργεία μελών συνεταιρισμών.

Χαρακτήρισε ως πολύ θετική την πρόταση της ΕΘΕΑΣ για το Μητρώο Συνεταιρισμών και Συνεταιριζομένων, όπως και την πρόταση για το ΑΡΤΜΙΣ 2. Κάλεσε και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας να συνεργαστεί με την ΕΘΕΑΣ και το Υπουργείο, για την προετοιμασία του επόμενου νομοσχεδίου που θα αφορά τους Συνεταιρισμούς.

Προανήγγειλε ότι θα υπάρξει κινητροδότηση για την ένταξη σε κτηνοτροφικά πάρκα, αλλά πρόσθεσε πως θέλουμε και τις Περιφέρειες και τους δήμους να μπορούν να τα υποστηρίζουν, με πρώτο στόχο τη Θεσσαλία.

Παρακάτω, ακολουθούν οι θέσεις των φορέων.

Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Παύλος Σατολιάς, ανέφερε ότι οι αγρότες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, διαμαρτύρονται και κινητοποιούνται, καθώς βλέπουν ότι κινδυνεύει ο επαγγελματικός τους βίος.

Ανέδειξε το ακριβό κόστος παραγωγής «που ήρθε και έμεινε». Υπογράμμισε ότι χρειάζεται «ισχυροποίηση των συνεταιρισμών», καθώς μόνο έτσι θα αντιμετωπιστούν «οι υψηλές τιμές στο κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές που παίρνει ο παραγωγός και ταυτόχρονα οι υψηλές τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής».

Ζήτησε την αναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ, ώστε «οι πόροι να πηγαίνουν στον πραγματικό παραγωγό και να μην χάνονται σε άλλε διαδρομές». Επί των διατάξεων του νομοσχεδίου, είπε ότι «δεν είναι αναπτυξιακό, αλλά διορθώνει ορισμένες ανορθογραφίες που υπάρχουν».

Ειδικότερα, ζήτησε την ένταξη ομάδων παραγωγών στα κτηνοτροφικά πάρκα με πολλά κίνητρα, γιατί σε ένα τέτοιο συνεργατικό μοντέλο μπορούμε να λειτουργήσουμε. Εκφράστηκε θετικά για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, καθώς επί μια δεκαετία αναμένονται από τις Περιφέρειες.

Ανέφερε ότι η ΕΘΕΑΣ θα κάνει προτάσεις για αυστηρές ποινές και αποτρεπτικό πλαίσιο για τις αθέμητες πρακτικές και των εκπτωτικών τιμολογίων που στόχο έχουν τη μεγαλύτερη κερδοφορία των μεσαζόντων. Για τον ΕΛΓΑ είπε ότι ο φορέας θα πρέπει να μεγαλώσει και να αλλάξει. Εξέφρασε αμφιβολίες για την επιτυχία της υγειονομικής ταφής ζώων και πρότεινε την εμπλοκή των δήμων και τους συνεταιρισμούς.

Για τα αγροτικά τμήματα στα επιμελητήρια έδειξε επιφυλακτικός καθώς όπως είπε «νομίζω ότι δεν θα λύσουν προβλήματα. Θα το δοκιμάσουμε, αλλά δεν θα έχει αποτέλεσμα». Τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός ενημερωμένου Μητρώου Συνεταιρισμών και Συνεταιριζομένων. Έθεσε το θέμα των κόκκινων δανείων των Συνεταιρισμών και των αγροτών, λέγοντας πως είναι ώριμο πια το θέμα και μπορεί να διαβουλευτούμε.

Ο πρόεδρος του ΣΕΚ

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος, είπε ότι «έρχομαι από τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Δεν είναι όπως τις προηγούμενες φορές που κάναμε κινητοποιήσεις εθιμοτυπικά. Τώρα υπάρχουν προβλήματα, πραγματικά. Μείωση των τιμών ειδικά στο γάλα, χωρίς λόγο. Μείωση κοινοτικών επιδοτήσεων στην κτηνοτροφία από 25%-50%. Στα οικολογικά σχήματα μόνο σε τρία μπορούμε να μπούμε και στα πεδινά μόνο σε ένα, που έχει σχέση με το σιτηρέσιο σε ορεινές περιοχές και μετακινούμενους. Τόνισε πως η κτηνοτροφία ιδιαίτερα, είναι χρηματοβόρος οικονομία. Θέλεις κάθε μέρα λεφτά δεν είναι όπως η γεωργία και δεν έχουμε μεροκάματο, τώρα».

Υπογράμμισε το μεγάλο πρόβλημα με τις ελληνοποιήσεις που δυσφημούν τη χώρα στο εξωτερικό, πηγαίνοντας νοθευμένα προϊόντα. Ζήτησε αφορολόγητο πετρέλαιο στην παραγωγή όλη του πρωτογενούς τομέα, για να μειωθούν οι τιμές σε όλο το φάσμα. Σταθερή τιμή στο αγροτικό ρεύμα. Να πάει στο 6% από το 13% ο ΦΠΑ στο γάλα και την πώληση του γάλατος, καθώς και στα βασικά προϊόντα αγροδιατροφής. Αναπλήρωση επιδοτήσεων, καθώς εκτός της αγοράς των ζωοτροφών, πρέπει να φτιαχτούν και οι στάβλοι και για αυτό, είπε, ζητάμε 160 εκατομμύρια, πέραν όσων δίνονται στη Θεσσαλία.

Νομοθέτηση της προστασίας πρώτης κατοικίας, του στάβλου και της γης. Επανεξέταση των κόκκινων δανείων με περικοπές των πανωτοκίων. Εκπόνηση ενός συνολικού σχεδίου ανασυγκρότησης της υπαίθρου για τα επόμενα 10 -15 χρόνια. Θετικός δήλωσε στα κτηνοτροφικά πάρκα αλλά πρώτα θα πρέπει να υπάρξουν οι κτηνοτροφικές ζώνες.

Ο πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών και Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και Οργανώσεων της Ελλάδας, Γιώργος Κατσούλης, καταθέτοντας υπόμνημα με τις προτάσεις του επί του νομοσχεδίου, είπε ότι «η καρδιά των αγροτών αυτή την περίοδο χτυπάει στον δρόμο. Η καρδιά της αγροτιάς εν συνόλω, θα μπορούσα να πω, το μυαλό όλων μας είναι εκεί».

Ο πρόεδρος της ΕΔΟΤΟΚΚ

Ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος και τομέα Κτηνοτροφίας, Ιωάννης Φασουλάς, χαρακτήρισε θετικές τις ρυθμίσεις για τις αθέμιτες πρακτικές. Ζήτησε να ενεργοποιηθεί άμεσα και το Άρτεμις 2, το οποίο διασφαλίζει τη υγρασιμότητα του γάλακτος από τον παραγωγό μέχρι τον μεταποιητή και να επεκταθεί βέβαια και στο κρέας.

Χαιρέτησε την ίδρυση Σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος στην Κρήτη και πρόσθεσε ότι η πρόταση της ΕΔΟΤΟΚΚ είναι η θέσπιση πρακτικής εξάσκησης σε οργανωμένες επιχειρήσεις κρέατος ως προϋπόθεση για την απόκτηση πιστοποιητικού ικανότητας.

Ο πρόεδρος της ΓΕΩΤΕΕ

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος, Μενέλαος Γραδικιώτης, ανέφερε πως είμαστε υπέρ των κτηνοτροφικών πάρκων, βέβαια, θα πρέπει να βοηθήσουμε, ώστε αυτή τη φορά να πετύχει το εγχείρημα. Επισήμανε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός των κτηνοτροφικών πάρκων είναι η μετάδοση των ζωών νόσων. Ζήτησε να μην επιτρέπονται τέτοια πάρκα, στις παραμεθόριες περιοχές, που γειτνιάζουν με την Τουρκία, γιατί η μετάδοση ζωικών νόσων, είναι πάρα πολύ συχνή τα τελευταία χρόνια. Ζήτησε να ξεκολλήσουν επιτέλους τα διαχειριστικά σχέδια γιατί έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τους κτηνοτρόφους. Ζήτησε οι αρμόδιες Διευθύνσεις Γεωργίας, να αποδώσουν βοσκοπικές περιοχές. Τάχθηκε υπέρ του πλήρη αποκλεισμού κάθε εγκατάστασης σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας. Ζήτησε μεγαλύτερες μελέτες για τα φωτοβολταϊκά σχετικά με τις επιπτώσεις που θα δημιουργήσουν. Ζήτησε οι γεωτεχνικοί να προστεθούν στο ανθυγιεινό επίδομα.

Ο πρύτανης του ΓΠΑ

Ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπυρίδων Κίντζιος, επί του σχεδίου νόμου είπε ότι «γίνονται σημαντικές παρεμβάσεις και είναι σημαντικό να κάνουμε βήματα εκσυγχρονισμού που μπορούν να βοηθήσουν τον αγροτικό κόσμο και δούμε το μέλλον σ’ ένα ευμετάβλητο περιβάλλον» Σημείωσε ότι στα άρθρα του νομοσχεδίου έχουν συμπεριληφθεί πολλές από τις εισηγήσεις που έχουν γίνει από το Πανεπιστήμιο.

Για τη βελτίωση των διατάξεων του νομοσχεδίου, πρότεινε στη κτηνοτροφική ζώνη ως οριοθετημένη περιοχή, να μην επιτρέπεται η λειτουργία όχι μόνο εκτατικής μορφής εγκαταστάσεων, αλλά και ημι- εκτατικής. Το ίδιο, είπε, να ισχύσει και για τα κτηνοτροφικά πάρκα. Σε αυτά, επίσης, πρότεινε ως σημαντικό να μπορούν να ενταχθούν και ομάδες παραγωγών, καθώς και τη δημιουργία ενός φορέα σε επίπεδο Περιφέρειας, που θα τα εποπτεύει.

Για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης, ο πρύτανης εξέφρασε προβληματισμό για το να επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε εκτάσεις υψηλής καλλιέργειας. Χαρακτήρισε ιδιαιτέρως θετική την ίδρυση αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια.

Το σχέδιο νόμου ψηφίσθηκε επί της Αρχής και των άρθρων από τη ΝΔ. Το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά ενώ ΠΑΣΟΚ. Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες , Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια. Η β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη και αναμένεται να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

You might also like