Από την 1η Μαΐου 2024 τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ ΕΕ και Ν. Ζηλανδίας, η οποία είχε υπογραφεί στις Βρυξέλλες στις 9 Ιουλίου 2023.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2018 και πραγματοποιήθηκαν σε 12 γύρους. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τα υπό διαπραγμάτευση προσχέδια κειμένων πέρασαν σε διαδικασία νομικής αναθεώρησης και μεταφράστηκαν. Μετά την υπογραφή από το Συμβούλιο, το κείμενο διαβιβάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τα οφέλη της διμερούς συμφωνίας
Σημειώνεται πως το διμερές εμπόριο αγαθών μεταξύ των δύο εταίρων αυξήθηκε σταθερά τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας σχεδόν τα 9,1 δισ. ευρώ το 2022, με την ΕΕ να αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Νέας Ζηλανδίας.
Σύμφωνα με μια εκτίμηση επιπτώσεων για τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, το εμπόριο μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 30%, με τις ετήσιες εξαγωγές της ΕΕ να αυξάνονται δυνητικά έως και 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η άρση των δασμών προβλέπεται να εξοικονομήσει στις επιχειρήσεις 140 εκατομμύρια ευρώ σε δασμούς ετησίως. Επιπλέον, οι ροές επενδύσεων της ΕΕ στη Νέα Ζηλανδία θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά περισσότερο από 80%.
«Η Νέα Ζηλανδία είναι βασικός εταίρος για εμάς στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Αυτή η εμπορική συμφωνία φέρνει σημαντικές ευκαιρίες για τις εταιρείες μας, τους αγρότες μας και τους καταναλωτές μας, και στις δύο πλευρές. Μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του εμπορίου μεταξύ μας κατά 30%. Περιλαμβάνει πρωτοφανείς κοινωνικές και κλιματικές δεσμεύσεις. Αυτή η νέα συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Νέας Ζηλανδίας έρχεται σε μια σημαντική γεωπολιτική στιγμή. Οι δημοκρατίες –όπως η δική μας– συνεργάζονται και προσφέρουν για τους ανθρώπους», είχε αναφέρει κατά την υπογραφή της συμφωνίας, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.
Η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ θα αυξήσει τις εξαγωγές μας στην ΕΕ έως και κατά 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2035», είχε δηλώσει ο Chris Hipkins, Πρωθυπουργός της Ν. Ζηλανδίας κατά την υπογραφή της συμφωνίας. Μάλιστα, από την πρώτη μέρα, οι δασμοί καταργούνται στο 91% των εξαγωγών αγαθών της Νέας Ζηλανδίας προς την ΕΕ, ένα ποσοστό που θα αυξηθεί στο 97% μετά από επτά χρόνια.
Επιπλέον, με την ισχύ της συμφωνίας αναμένεται να συμβούν τα ακόλουθα:
- Δημιουργία σημαντικών οικονομικών ευκαιριών για εταιρείες, αγρότες και καταναλωτές.
- Σεβασμός στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και τα βασικά εργασιακά δικαιώματα, που επιβάλλονται μέσω εμπορικών κυρώσεων ως έσχατη λύση και:
- Ενδυνάμωση των δεσμών της ΕΕ με έναν ομοϊδεάτη σύμμαχο στην οικονομικά δυναμική περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.
Τόνωση των εξαγωγών της ΕΕ στα αγροδιατροφικά προϊόντα
Φιλοδοξία με την εφαρμογή της συμφωνίας είναι οι αγρότες της ΕΕ να έχουν πολύ καλύτερες ευκαιρίες να πουλήσουν τα προϊόντα τους στη Νέα Ζηλανδία. Οι δασμοί καταργούνται από την πρώτη ημέρα σε βασικές εξαγωγές της ΕΕ, όπως το χοιρινό κρέας, το κρασί, η σοκολάτα, τα μπισκότα κ.ά..
Επιπλέον, οι αγρότες της ΕΕ θα δουν οφέλη πέρα από τις μειώσεις των δασμών. Η συμφωνία προστατεύει τον πλήρη κατάλογο κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών της ΕΕ, ενώ 163 από τα πιο γνωστά παραδοσιακά προϊόντα (ΠΟΠ και ΠΓΕ) της ΕΕ θα προστατευθούν στη Νέα Ζηλανδία.
Η συμφωνία λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των παραγωγών της ΕΕ ευαίσθητων γεωργικών προϊόντων: αρκετά γαλακτοκομικά προϊόντα, βοδινό και πρόβειο κρέας, αιθανόλη και γλυκό καλαμπόκι. Για αυτούς τους τομείς, η συμφωνία επιτρέπει μηδενικές ή χαμηλότερες εισαγωγές δασμών από τη Νέα Ζηλανδία μόνο σε περιορισμένες ποσότητες (μέσω των λεγόμενων δασμολογικών ποσοστώσεων).