Ηλεκτροσόκ εναντίον του E.coli στο βόειο κρέας

Με μικρά ηλεκτροσόκ από χαμηλής τάσης ρεύμα που μπορούν να εφαρμοστούν σε σφάγια βοοειδών, ερευνητές ελπίζουν ότι βρήκαν έναν αποτελεσματικό τρόπο καταπολέμησης του E.coli. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ, που διαπίστωσαν ότι η εφαρμογή εναλλασσόμενης φόρτισης επηρέασε σημαντικά την παρουσία του E.coli Ο157:H7 στην επιφάνεια δειγμάτων βόειου κρέατος.

Οι ερευνητές πανεπιστημίου στην Τζόρτζια των ΗΠΑ παρακινήθηκαν να πραγματοποιήσουν την έρευνα αυτή, από το γεγονός ότι οι μολύνσεις με E.coli προκαλούν κάθε χρόνο 78.000 περιπτώσεις ασθενειών, 2.429 εισαγωγές σε νοσοκομείο και 20 θανάτους στις ΗΠΑ. Εκτός από το ανθρώπινο κόστος, τα στοιχεία δείχνουν ότι και το οικονομικό κόστος ανά περίπτωση ανέρχεται στα 14.838 δολάρια.

Η μελέτη, που έχει τον τίτλο «Η αποτελεσματικότητα του εναλλασσόμενου ρεύματος χαμηλής τάσης στην αδρανοποίηση της Escherichia coli O157:H7 στην επιφάνεια του βόειου κρέατος» δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health. Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους αφού υπέβαλαν κομμάτια βόειου κρέατος σε διαφορετικές συχνότητες και εντάσεις ρεύματος και για διαφορετικές χρονικές διάρκειες.

Τοποθέτησαν τα δείγματα σε διάλυμα χλωριούχου νατρίου, το οποίο δρα ως ηλεκτρολύτης, και αφού τα υπέβαλαν σε… ηλεκτροσόκ παρατήρησαν σημαντική μείωση της παρουσίας E.coli στην επιφάνειά τους. Θεώρησαν το ηλεκτρικό ρεύμα την «πιο πιθανή αιτία» γι’ αυτό, αν και αναγνώρισαν ότι πιθανόν να επέδρασε και άλλος παράγοντας. Για παράδειγμα, θεώρησαν ότι το διάλυμα χλωριούχου νατρίου -με αναγνωρισμένες αντιμικροβιακές ιδιότητες- πιθανώς να παίζει ρόλο. Συνολικά πάντως, συνέδεσαν τη μείωση E.coli με την ένταση και τη συχνότητα του ρεύματος, αλλά και με τη διάρκεια της… θεραπείας, ενώ διατύπωσαν την άποψη ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να αποσαφηνιστούν οι μηχανισμοί που οδηγούν στην αδρανοποίηση του παθογόνου.

You might also like