Μάλλον αυξάνεται το ποσό των αγορών με μετρητά στα κτηνοτροφικά

Αύξηση του ποσού αγορών με μετρητά ειδικά για τους κρεοπώλες εξετάζει το αρμόδιο υπουργείο. Θυμίζουμε ότι οι αγορές των αγροτικών προϊόντων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ πρέπει να γίνονται με την έκδοση δίγραμμων επιταγών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρεοπωλών με αφορμή πρόστιμο που επιβλήθηκε σε κρεοπώλη από τη Δράμα, είχε απευθυνθεί στο Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη, ζητώντας να μην ισχύει το μέτρο των επιταγών για τους κρεοπώλες που αγοράζουν σφάγια.

Ο τρόπος αγοραπωλησίας από τους κρεοπώλες και τους εμπόρους παρουσιάζει ιδιομορφίες. Όπως αναφέρει η ΠΟΚΚ στην επιστολή της (29/12/2011) οι αγοραπωλησίες κρεάτων, ιδιαίτερα στην περιφέρεια γίνονται με δυο τρόπους:

– Με αγορά ζώντων ζώων, που ζυγίζονται και πληρώνονται στον κτηνοτρόφο και κατόπιν οδηγούνται στο σφαγείο για τη σφαγή.

– Σε κρέας από το σφαγείο, όπου ο κτηνοτρόφος οδηγεί τα ζώα τα οποία έχει επιλέξει ο κρεοπώλης.

Και στις δύο περιπτώσεις τηρείται μια διαδικασία που κάνει υποχρεωτική την έκδοση δελτίου αποστολής και τιμολογίου αγοράς. Επιπλέον οι μεγαλύτερες ποσότητες σφάζονται τα Σαββατοκύριακα, που δεν λειτουργούν τράπεζες για ν εκδώσουν δίγραμμες επιταγές.

Όπως αναφέρει ακόμη η ΠΟΚΚ στην επιστολή της είναι πάγια τακτική των κτηνοτρόφων να πληρώνονται τοις μετρητοίς, ενώ πολλές φορές έχουν πάρει και προκαταβολή. Έτσι οι κτηνοτρόφοι δεν δέχονται τις επιταγές, αφού στο παρελθόν έχουν χάσει χρήματα από μη πληρωμή επιταγών, ενώ και η διαδικασία της είσπραξης της επιταγής από την τράπεζα τους επιβαρύνει χρονικά.

Μετά από αυτά η ΠΟΚΚ σημειώνει εύστοχα πως «είναι τελείως παράλογο να κινδυνεύουν με πρόστιμο συνάδελφοί μας, διότι πλήρωσαν το εμπόρευμα που αγόρασαν με μετρητά, την ίδια στιγμή που οι ακάλυπτες επιταγές σημειώνουν καθημερινά αλματώδη αύξηση».

Η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών, με έγγραφο που φέρει ημερομηνία 9/2 και έφτασε στην ΠΟΚΚ στις 22/2, απαντά ότι «στα πλαίσια της οριστικοποίησης των διατάξεων του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, θα εκτιμηθεί το αίτημα προς την κατεύθυνση της επαύξησης του ισχύοντος σήμερα ορίου των 1.000 ευρώ, ώστε να διευκολύνονται συναλλαγές».

You might also like