"Κούρεμα" ζητεί και ο ΣΕΚ

Σε μια ύστατη προσπάθεια "να σωθεί η κτηνοτροφία και να αντιμετωπιστεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κλάδου, τα κτηνοτροφικά χρέη", ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) καταθέτει πρόταση για την επίλυση του προβλήματος αυτού, με επιστολή του στον Πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης & Υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο Ευάγγελο, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδη, στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γ. Δριβελέγκα, στους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς και στους υπεύθυνους του αγροτικού τομέα των κομμάτων. Ταυτόχρονα ζητά συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να τους ενημερώσει από κοντά και για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία καθώς και τις προτάσεις του ΣΕΚ για την επίλυσή τους.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Όπως επανειλημμένα έχουμε προειδοποιήσει ως Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας τα τελευταία 3 χρόνια ο κλάδος της κτηνοτροφίας όχι απλά διέρχεται κρίση αλλά βρίσκεται σε κατάρρευση.

Οι κύριες αιτίες της τραγικής αυτής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι είναι η τεράστια αύξηση των τιμών των ζωοτροφών τα τελευταία χρόνια, οι αντίξοες καιρικές συνθήκες (ξηρασία αλλά και παγωνιά) που επέφεραν μεγάλη μείωση της παραγωγής, καθώς και το γεγονός ότι οι τράπεζες όχι μόνο δεν χρηματοδοτούν τους κτηνοτρόφους που χρειάζονται καθημερινά χρήματα για τις ανάγκες των ζώων τους, αλλά παρακρατούν ποσά των όποιων επιδοτήσεων για τις δόσεις των δανείων τους.

Έως τώρα ζητούσαμε παράταση χρόνου αποπληρωμής με χαμηλά επιτόκια ή ακόμη και άτοκες χρηματοδοτήσεις με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, κάτι όμως που δεν έγινε. Έτσι σήμερα αυτό που μπορεί και πρέπει να γίνει για να σωθεί η κτηνοτροφία και παράλληλα να αποτελέσει την ατμομηχανή για την έξοδο από την κρίση είναι η υλοποίηση της πρότασης που καταθέτει ο ΣΕΚ για τα κτηνοτροφικά χρέη.

Προτείνεται:

– Κούρεμα (haircut) του 50% του κεφαλαίου και του συνόλου των τόκων υπερημερίας.

– Αποπληρωμή του υπολοίπου 50% σε 20 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο.

– Τα 3 πρώτα χρόνια πληρωμή μόνο των τόκων.

– Γραμμή χρηματοδότησης με χαμηλό επιτόκιο των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ώστε να καταστεί δυνατό να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους για την παραγωγή κρέατος και γάλακτος.

You might also like