Νέα πολιτική ηγεσία στο ΥΠΑΑΤ

Διακομματική η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που ορκίστηκε χθες. Υπουργός ορίστηκε ο υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Αθανάσιος Τσαυτάρης και υφυπουργός ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι από τα λίγα όπου θα υπάρχει «συγκατοίκηση» των δυο κομμάτων, γεγονός που έχει ενδιαφέρον για τη δράση του.

Να θυμίσουμε ότι σε μια τουλάχιστον επιλογή της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, στη σύσταση του ενιαίου Οργανισμού ΕΛΓΟ-Δήμητρα, υπήρξε αντίδραση προεκλογικά με αποτέλεσμα να μην συζητηθεί τελικά στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, αφήνοντας μετέωρο τον νέο οργανισμό. Ενδιαφέρον για τον κλάδο των τροφίμων παρουσιάζει και η στάση της νέας κυβέρνησης στο ζήτημα των ελέγχων, με δεδομένο ότι ο ΕΦΕΤ μετακινήθηκε κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υγείας.

Ο κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης με σπουδές στη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στις Η.Π.Α., είναι καθηγητής Γενετικής στη Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Από το 1998 είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, ενώ από το 2001 είναι εκλεγμένος Διευθυντής του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Από το 2002, όταν εκλέχτηκε, είναι πρόεδρος του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείου Τεχνολογίας. Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με πολλούς κλάδους της Γενετικής, της Γονιδιωματικής Τεχνολογίας, της Βελτίωσης, της Βιοποικιλότητας, των Γενετικών Πόρων της Βιοτεχνολογίας, της παραγωγής και ελέγχου των Τροφίμων και ιδιαίτερα με την αξιοποίηση Μοριακών Διαγνωστικών Μεθόδων. Είναι ειδικός στους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (Γ.Τ.Ο.), συμμετέχοντας σε αντίστοιχες επιτροπές και οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ.

Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής. Με σπουδές Κοινωνιολογίας έχει χρηματίσει Αναπληρωτής Διευθυντής Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ., διευθυντής του γραφείου Τύπου και από το Δεκέμβριο του 2009 Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος. Εκλέγεται βουλευτής από το 2004.

You might also like