Στην Βουλή την Παρασκευή το θέμα της Αγροτικής

Μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος θα ενημερώσουν την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την ερχόμενη Παρασκευή.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η διαδικασία της μεταβίβασης έγινε «σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και την τρόικα», ότι ήταν απαραίτητη «για την αντιμετώπιση των χρόνιων δομικών αδυναμιών της τράπεζας που την είχαν καταστήσει μη βιώσιμη».

Μάλιστα επισημαίνει ότι η πρόταση της Πειραιώς ήταν η μοναδική. Ωστόσο 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε επίκαιρη ερώτησή τους στη Βουλή κάνουν λόγο για μεγάλο σκάνδαλο και αναφέρουν ότι «ο διαχωρισμός της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) σε ‘καλή’ και ‘κακή’ τράπεζα, η μεταβίβαση της πρώτης στην Τράπεζα Πειραιώς και η εκκαθάριση της δεύτερης συνιστούν κορυφαίο έγκλημα σε βάρος του τόπου και της οικονομίας και πάνω από όλα σε βάρος του αγροτικού πληθυσμού της χώρας». Υποστηρίζουν, ακόμη, ότι η πώληση «περιέχει όλα τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να χαρακτηρίσουν την μεταβίβαση αυτή ως μέγα σκάνδαλο και ως χαριστική για την Τράπεζα Πειραιώς, με χρήματα του συνήθους υπόπτου: του Έλληνα φορολογούμενου».

Οι βουλευτές, αναφέρουν ότι το «ξεπούλημα της ΑΤΕ στην Πειραιώς στην ουσία εκχωρεί το βασικότερο εργαλείο ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής σε ιδιώτες, μαζί με τα δικαιώματα επί της υποθηκευμένης αγροτικής γης, απειλώντας άμεσα χιλιάδες δανειολήπτες, αλλά και πλήθος επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, στην αλιεία, την κτηνοτροφία, την πτηνοτροφία και τις ιχθυοκαλλιέργειες».

You might also like