Την ύπαρξη καρτέλ από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην κρεοπαραγωγό πτηνοτροφία διερευνά η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κι ενώ το θέμα θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής στις αρχές Οκτωβρίου, ήδη δόθηκε στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της εισήγησης, σύμφωνα με το οποίο από το 1996 μέχρι το 2010 υπήρχε «οριζόντια σύμπραξη».
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ανεξάρτητης αρχής η σχετική αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού διενεργήθηκε με αφορμή πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της από το υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με επικείμενη συντονισμένη αύξηση των τιμών των προϊόντων πολλών εταιριών του κλάδου. Η εν λόγω αυτεπάγγελτη έρευνα απέδωσε στοιχεία που καταδεικνύουν ότι μεγάλος αριθμός πτηνοτροφικών επιχειρήσεων συντόνιζε την επιχειρηματική του δράση αναφορικά τόσο με τον καθορισμό τιμών πώλησης των προϊόντων τους (ήτοι του νωπού και κατεψυγμένου κοτόπουλου) προς το επόμενο επίπεδο της αλυσίδας εφοδιασμού (χονδρέμποροι, σούπερ μάρκετ, ψησταριές, κρεοπώλες) όσο και με την κατανομή πελατείας μεταξύ τους. Η εν λόγω οριζόντια σύμπραξη, η οποία, σύμφωνα με την εισήγηση, διήρκεσε επί μακρό χρονικό διάστημα (1996 έως 2010), υλοποιήθηκε κυρίως μέσω τακτικών συναντήσεων εκπροσώπων του κλάδου (εμπλεκόμενες επιχειρήσεις και Σύνδεσμος της κρεοπαραγωγού πτηνοτροφίας).
Παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο Meat Place εκφράζουν απορία για τη χρονική στιγμή που ανακοινώθηκε αυτή η έρευνα, η οποία έγινε το 2010 κι ενώ οι επιχειρήσεις έχουν κληθεί αυτές τις μέρες να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις. Να θυμίσουμε ότι το 2010 υπήρξε μια απότομη αύξηση των ζωοτροφών και όπως είναι φυσικό ο κλάδος αντέδρασε με μικρή αύξηση στην τιμή του κοτόπουλου.
Όπως λένε οι πτηνοπαραγωγοί, αυτή την περίοδο η σόγια που αποτελεί χρηματιστηριακό είδος κοστίζει – ανεξάρτητα από την πηγή αγοράς – 600 ευρώ τον τόνο, γεγονός που έχει οδηγήσει σε κάθετη αύξηση του κοστολογίου των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων. Από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν την περίοδο που εξετάζεται, πολλές έχουν κλείσει, ενώ άλλες βρίσκονται στη διαδικασία του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.
Η τελευταία υπόθεση καρτέλ στην ελληνική αγορά, με την οποία είχε ασχοληθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ήταν το λεγόμενο «καρτέλ του γάλακτος», για το οποίο η Αρχή είχε επιβάλει το 2007 πρόστιμα 48,27 εκατ. ευρώ σε επτά επιχειρήσεις.