Μέσω κέντρων συγκέντρωσης οι εξαγωγές ζώντων ζώων στην Τουρκία

Προκειμένου να γίνονται ελεύθερα οι εξαγωγές ζώντων ζώων από τη χώρα μας προς την Τουρκία, οι τουρκικές αρχές απαιτούν να διέρχονται μέσα από εγκεκριμένα κέντρα συγκέντρωσης. Αυτό ανακοινώνει το τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, ενημερώνοντας τους εμπόρους ζώντων ζώων καθώς και οποιοδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο.

Από την ανακοίνωση της συγκεκριμένης υπηρεσίας μαθαίνουμε ότι αυτή η τουρκική απαίτηση προέκυψε στη διάρκεια επίσκεψης των Τούρκων κτηνιάτρων στη χώρα μας τον περασμένο Μάιο και σε συνέχεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την 07-08-2012 στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ.

Με την ανακοίνωση αυτή προκύπτει η ανάγκη ύπαρξης και λειτουργίας εγκεκριμένων κέντρων συγκέντρωσης ζώντων ζώων, κάτι που τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα κεντρικά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Να θυμίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, μια αξιόλογη εξαγωγική δραστηριότητα βοοειδών για πάχυνση και άμεση σφαγή, αλλά και αμνοεριφίων για άμεση σφαγή στη Τουρκία, βάσει διακρατικής συμφωνίας. Οι δραστηριότητες αυτές φαίνεται ότι «σκόνταψαν» σε μια άτυπη απαγόρευση από την τουρκική πλευρά.

Μετά από συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με κλιμάκιο Τούρκων κτηνιάτρων στις 22/5/2012 προέκυψε η διάθεση της τουρκικής πλευράς να συνεχιστούν οι εξαγωγές προς τη γειτονική χώρα αλλά σε νέα βάση. Οι Τούρκοι μάλιστα δεσμεύτηκαν να αποστείλουν έκθεση με τα σημεία που κατά τη γνώμη τους έπρεπε να γίνουν αλλαγές.

Από την ανακοίνωση της Κτηνιατρικής υπηρεσίας Αιτωλοακαρνανίας, φαίνεται ότι αυτές οι απαιτήσεις εστάλησαν και αφορούν τα ελεγχόμενα κέντρα συγκέντρωσης.

You might also like