Την κατάργηση του ειδικού τέλους κρέατος ζητούν οι έμποροι

Την κατάργηση του ειδικού τέλους 0,2% στο κρέας ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών. Η ΕΣΕΕ όπως ανακοίνωσε έστειλε επιστολή στα δύο υπουργεία, όπου επαναφέρει ένα θέμα που από την αρχή είχε βρεθεί στο στόχαστρο διαμαρτυριών από τους εμπόρους κρέατος και ζητά συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Το τέλος κρέατος είχε επιβληθεί με την επέκταση του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και στο κρέας (ΕΛΟΓΑΚ) το 2008 και εισπράττεται από τον πρώτο αγοραστή για κάθε κιλό κρέατος.

Όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ στην ανακοίνωσή της το τέλος αυτό επιβλήθηκε ενώ οι έμποροι κρέατος «για τους ελέγχους επί του προϊόντος που αγοράζουν και διακινούν, κατέβαλαν ήδη (!) άλλο προϋφιστάμενο τέλος, με αποτέλεσμα να πληρώνουν 2 τέλη για τον ίδιο λόγο».

Και συνεχίζει: «Αυτή η διπλή και περιττή φορολόγηση έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τους εμπόρους κρέατος. Οι παράλογες επιβαρύνσεις αυξάνουν την τιμή του τελικού προϊόντος, μειώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους, ενώ είναι επιζήμιες και για την εθνική οικονομία, αφού σε καιρούς χαλεπούς, ύφεσης και οικονομικής δυσχέρειας, αυξάνουν τον πληθωρισμό και συμβάλλουν στην μεταβολή του χαρακτήρα του κρέατος από είδος πρώτης ανάγκης σε είδος πολυτελείας για τον χειμαζόμενο Έλληνα πολίτη, γυρίζοντάς τον στην δεκαετία του ΄50. Το συγκεκριμένο τέλος του 0,2% έχει στην ουσία τεθεί εκτός νομιμότητας και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι έλεγχοι που ασκεί ο ΕΛΟΓΑΚ δεν υπηρετούν τον σκοπό που υποστηρίζει η σχετική κοινοτική νομοθεσία και συνιστούν στην ουσία μη δασμολογικό μέτρο διάκρισης κατά των προερχόμενων από την Ε.Ε. κρεάτων, εμποδίζοντας έτσι την ελεύθερη διακίνησή τους και αναιρώντας τους όρους που θέτει η κοινή αγορά».

Η συγχώνευση του ΕΛΟΓΑΚ στο νέο φορέα με την ονομασία Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός – Δήμητρα, έτσι κι αλλιώς δημιουργεί νέα δεδομένα αφού ο νέος φορέας δεν έχει ακόμη ολοκληρωμένο οργανόγραμμα. Τα χρήματα που συγκεντρώνονταν σε ειδικό λογαριασμό του πρώην ΕΛΟΓΑΚ συνεχίζουν να συγκεντρώνονται και οι έμποροι θεωρούν ότι επιβαρύνουν την τελική τιμή.

Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι οι φορείς των κτηνοτρόφων έχουν αντιδράσει στη συγχώνευση του ΕΛΟΓΑΚ και ζητούν να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση.

You might also like