Ανοίγει(;) η πόρτα των εξαγωγών ζώντων ζώων στην Τουρκία
Σεμινάριο ελληνοτουρκικής κατανόησης στις κτηνιατρικές απαιτήσεις μπορεί να χαρακτηριστεί η εκδήλωση- ενημέρωση με θέμα «Εξαγωγές ζώντων ζώων και ζωικών προϊόντων στην Τουρκία», η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15/10 στη Θεσσαλονίκη.
Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη στήριξη της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης και έγινε με τη φροντίδα της Ένωσης Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων Μακεδονίας, Θράκης & Θεσσαλίας συγκέντρωσε κτηνιάτρους του Δημοσίου από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι και ενημερώθηκαν άμεσα για τις απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς, ώστε να μπορούν να εξαχθούν ζώα στη γειτονική χώρα.
Κεντρικό πρόσωπο ο κτηνίατρος Bayram Sertkaya, επικεφαλής της Διεύθυνσης Τελωνειακού Ελέγχου Ζωοπαραγωγής της Τουρκίας, ο οποίος ανέλυσε τις διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται ώστε να αρθεί το «εμπάργκο» που έχει επιβληθεί τους τελευταίους 6 μήνες στην εξαγωγή ζώων από την Ελλάδα στην γείτονα. Ο Τούρκος υπεύθυνος, ο οποίος βρέθηκε για τρίτη φορά στη χώρα μας, κατέστησε σαφές ότι μόνο ζώα γεννημένα στην Ελλάδα μπορούν να εξαχθούν στην Τουρκία και αυτό με υποχρεωτική παραμονή τους σε κέντρα συγκέντρωσης, όπου τα ζώα θα πηγαίνουν αφού έχουν υποστεί όλους τους αναγκαίους ελέγχους και εργαστηριακές εξετάσεις. Ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν αγοράζει ζώα από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ για να δώσει δείγμα του μεγέθους των εμπορικών συναλλαγών που έχει με 25 χώρες στον τομέα αυτό είπε ότι το 2011 ο όγκος των συναλλαγών στα προβατοειδή ανήλθε σε 1,6 δισ. ευρώ.
Στο σεμινάριο αυτό ακόμη έλαβαν μέρος από ελληνικής πλευράς ο διευθυντής Υγείας των Ζώων του ΥΠΑΑΤ Σπ. Ντουντουνάκης, η Μ. Γιαννιού προϊσταμένη του τμήματος υγειονομικού και κτηνιατρικού ελέγχου επιδημιολογίας και στατιστικής της ίδιας διεύθυνσης, η Χρ. Δηλέ και ο Δημ. Παπαϊωάννου από την διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου, οι οποίοι παρουσίασαν τις σχετικές φόρμες ελέγχου που θα αποτελούν συνοδευτικά έγγραφα των ζώων προς εξαγωγή, αλλά και τα σχετικά με τις εγκρίσεις των κέντρων συγκέντρωσης.
Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 5 εγκεκριμένα κέντρα συγκέντρωσης ζώων, ενώ από τη συζήτηση φαίνεται ότι το ενδιαφέρον κορυφώνεται σε όλη τη χώρα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν δεκάδες κτηνίατροι από όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας, οι οποίοι και έλαβαν σχετικό πιστοποιητικό.
Ακόμη παραβρέθηκαν πολλοί έμποροι, αλλά και άλλες επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην εμπορία των ζώων. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΚΑΘ Κ. Σαββίδης.