Δωρεάν γη παραχωρεί η Εκκλησία για γεωργική ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση

Την πρόθεση της να παραχωρήσει κτηματική περιουσία που ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με την γεωργία ή την κτηνοτροφία, ανακοίνωσε στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα του ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Όπως ανέφερε η Εκκλησία στήριξε και θα στηρίζει τόσο πνευματικά όσο και έμπρακτα την προσπάθεια των πολιτών και καλεί την πολιτεία να άρει τα εμπόδια "ώστε αυτή η λίγη περιουσία πού απέμεινε στην εκκλησία να της επιτραπεί να την αξιοποιήσει προς όφελος του ελληνικού λαού.

Όποιος επιθυμεί να εργαστεί στην ελληνική γη, επεσήμανε ο κ. Ιερώνυμος, συμβάλλοντας στη διατροφική επάρκεια της χώρας και στην ανάπτυξη σύγχρονων εξαγώγιμων προϊόντων καλλιέργειας και βοσκής, ας γνωρίζει ότι, όση λίγη γη ανήκει ακόμα στην εκκλησία, θα είναι στη διάθεσή του.

Οι επικεφαλείς της Ιεραρχίας έχουν  συμφωνήσει σε ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές ως προς τον τρόπο που θα μπορούσε να γίνει, προς όφελος νέων, ανέργων, ακτημόνων ή μικροκτηματιών αγροτών και των τοπικών κοινωνιών.

Το σχήμα που προκρίνεται είναι η δημιουργία σύγχρονων συλλογικών γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων από ομάδες παραγωγών – όπου αυτό είναι δυνατόν. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις  τα κριτήρια για την παραχώρηση γης δεν θα είναι μόνον κοινωνικά, αλλά θα λαμβάνεται υπόψη και η βιωσιμότητα της δημιουργούμενης εκμετάλλευσης.

You might also like