Συμμετοχή του Meat Place στην ημερίδα του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου

Με θέμα τις «Ευκαιρίες εξαγωγών για την ελληνική κτηνοτροφία στην Τουρκία» συμμετείχε το περιοδικό Meat Place στην ημερίδα για τις ελληνοτουρκικές επιχειρηματικές σχέσεις που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Money Show, το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, και το διοργάνωσε το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο με την παρουσία του Τούρκου Πρέσβη στην Αθήνα κ. Κερίμ Ουράς.

Στην ομιλία του ο κ. Θεόδωρος Δημητριάδης, γενικός διευθυντής της εταιρείας o.mind.Creatives και εκδότης του περιοδικού Meat Place, παρουσίασε τις εξελίξεις στο θέμα της άρσης της απαγόρευσης των ελληνικών εξαγωγών ζώντων ζώων στη γείτονα χώρα και ανέπτυξε τις ευκαιρίες εξαγωγών που προκύπτουν για την ελληνική κτηνοτροφία.

Όπως ανέφερε η άρση της απαγόρευσης σηματοδοτεί την τόνωση των εξαγωγών ζώντων ζώων προς τη γείτονα χώρα και αποτελεί μια ευκαιρία για νέα δραστηριότητα στην κτηνοτροφία με σημαντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και γενικότερα για την ελληνική παραγωγή και οικονομία. «Η αγορά της Τουρκίας αποτελεί σημαντική άντληση δεξαμενής πελατών για τους Έλληνες κτηνοτρόφους» επεσήμανε ο κ. Δημητριάδης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διάστημα από το τέλος του 2010 μέχρι τους πρώτους μήνες του 2012, εξήχθησαν συνολικά στη γείτονα 600.000-700.000 ζώντα ζώα (αιγοπρόβατα και βοοειδή) και σφάγια. Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι στην ελληνική κτηνοτροφία υπάρχει ένα μεγάλο πεδίο ανάπτυξης και οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση, τόνισε, οφείλουμε να αναπτύξουμε αρκετή παραγωγική δυνατότητα για να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που παρουσιάζεται να κάνουμε εξαγωγές ζώντων ζώων στην Τουρκία.

«Όσο βαθαίνει η κρίση, τόσο γίνεται φανερό πως ο πρωτογενής τομέας, κομμάτι του οποίου είναι η κτηνοτροφία, είναι ο μόνος που μπορεί να κινήσει τις διαδικασίες για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά» επεσήμανε ο κ. Δημητριάδης. Η ημερίδα άρχισε με την εισήγηση του προέδρου του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτη Κουτσίκου.

Στη συνέχεια ο δρ. Ξενοφών Βεργίνης, Αντιπρόεδρος Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητήριου και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Eurofood Ποιότητα ανέπτυξε το θέμα «Τρόφιμα και διατροφή. Κοινός χώρος συνεργασίας των δύο λαών».

Ακολούθως ο κ. Γεώργιος Καλαμωτουσάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου και τραπεζίτης παρουσίασε στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη στην Τουρκία την περίοδο 2001-2012.

You might also like