Μόλις 1,1% μειώθηκε η παγκόσμια τιμή στο κρέας

Τον μικρότερο δείκτη στην μείωση των παγκόσμιων τιμών στα τρόφιμα έχει το κρέας αφού παρουσίασε πτώση μόλις 1,1% το 2012 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). Στη διάρκεια ολόκληρης της χρονιάς, οι πιο ισχυρές μειώσεις τιμών καταγράφηκαν στη ζάχαρη (17,1%), τα γαλακτοκομικά προϊόντα (14,5%) και τα έλαια (10,7%), ενώ οι μειώσεις τιμών στα δημητριακά ήταν πολύ μικρότερες (2,4%), όπως και στο κρέας (1,1%). Σύμφωνα με τον δείκτη του FAO που δημοσιεύτηκε στις 10 Ιανουαρίου οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων μειώθηκαν κατά 7% το 2012 σε σχέση με το 2011. Για το 2012, ο δείκτης έφτασε στις 212 μονάδες, δηλαδή 7% χαμηλότερα απ’ ό,τι το 2011. Ο FAO εκφράζει την ικανοποίησή του που βλέπει να απομακρύνεται έτσι κάθε κίνδυνος να εκδηλωθεί επισιτιστική κρίση. Ο δείκτης των τιμών των τροφίμων, ο οποίος υπολογίζεται με βάση ένα "καλάθι" βασικών τροφίμων, συνέχισε να μειώνεται το Δεκέμβριο για τρίτο διαδοχικό μήνα, υποχωρώντας κατά 1,1% στις 209 μονάδες για τον τελευταίο μήνα του χρόνου --ενώ είχε φτάσει τις 263 μονάδες τον Αύγουστο, εξαιτίας της αιφνίδιας ανόδου των τιμών των δημητριακών. Το Δεκέμβριο, η πτώση των τιμών των κύριων δημητριακών και των ελαίων που άρχισε από το φθινόπωρο επιβεβαιώθηκε.

You might also like